Extra industrie, of zijn er al jobs genoeg?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAREGEM

De plek op de hoek van de E17-N382 waar bedrijvenzone Blauwpoort zou komen.
Deleu De plek op de hoek van de E17-N382 waar bedrijvenzone Blauwpoort zou komen.
Er is net zoals zes jaar geleden weer discussie over de mogelijke komst van het bedrijvenpark Blauwpoort. Dat zou er komen op de hoek van de E17 en de N382. Een noodzaak voor de werkgelegenheid? Of wordt het een ramp voor de mobiliteit en leefbaarheid?

CD&V is voor. "Het protest zwakt af", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem. "Buren verzamelden 71 bezwaarschriften. Zes jaar geleden waren dat er nog 1.000. We willen met Blauwpoort geen multinationals lokken, maar regiobedrijven bereiken en hen laten groeien. Mijn hard bloedt als een bedrijf zoals ventilatiespecialist Renson een nieuwe site plant in Deinze omdat er in Waregem momenteel geen plaats meer is. Blauwpoort zou in twee maanden uitverkocht zijn. Milieubelastend? Er is geen enkel bedrijf langs de E17 milieubelastend. En het is geen waardevol natuurgebied, het ligt pal aan een autosnelweg waar 70.000 wagens per dag passeren. Een betere ligging kan niet. De mobiliteit? Blauwpoort komt er pas na de herinrichting van het op- en afrittencomplex E17-N382", aldus Vanryckeghem, die steun krijgt van N-VA/Open Vld. "Er is daar geen risico op gevaarlijke industrie en geurhinder", zegt kopman Michiel Vandewalle. "Het gaat om innovatieve, regionale bedrijven, die we niet mogen verliezen wegens plaatsgebrek. Bedrijven die vergelijkbaar zijn met Waregemse bedrijven met internationale uitstraling waar we trots op zijn, zoals Renson, TVH, Gearcraft, Callens & EMK, Stas, Matexi en Ghistelinck. Onderzoek wel een extra op- en afrit op de E17 voor de bedrijvenzones."

Open ruimte

Sp.a is tegen. "Blauwpoort is niet nodig om nog meer tewerkstelling aan te trekken", zegt kopman Tom Demunter. "Waregem telt 23.108 arbeidsplaatsen voor 22.205 inwoners op arbeidsleeftijd. Dat is 40 procent meer dan het Vlaams gemiddelde. Ons werkloosheidscijfer is één van de laagste in Vlaanderen." Ook Groen verwijst naar de lage werkloosheidsgraad en roept op om zorgzaam om te gaan met de schaarse open ruimte. "Land- en tuinbouwbedrijven zijn ook ondernemingen", zegt kopvrouw Inge Vandevelde. (LPS)