Camera's moeten overlast indijken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAREGEM

Camera's houden de Markt nu al in de gaten om criminaliteit en overlast tegen te gaan.
Foto Deleu Camera's houden de Markt nu al in de gaten om criminaliteit en overlast tegen te gaan.
Veiligheid wordt ook in Waregem belangrijker na meldingen van vechtpartijen, zoals in het park Casier. Tijd voor camerabewaking of andere maatregelen?

N-VA/Open Vld wil meer camerabewaking. "Zo melden handelaars in winkelcentrum Het Pand regelmatig vandalisme of sporen van druggebruik", zegt lijsttrekker Michiel Vandewalle. "Aan bepaalde winkels in het centrum ligt er 's morgens hopen vuil. We willen een doordacht lik-op-stukbeleid. Jongeren die betrapt worden na bijvoorbeeld vandalisme of het spuiten van graffiti krijgen naast een GAS-boete ook een taakstraf om hen te laten inzien dat wat ze doen niet kan. We richten buurtinformatienetwerken op, samen met de politie en de wijkagenten, om allerlei overlast het hoofd te bieden. Sensibiliseren is belangrijk, maar onvoldoende. Zo moeten sluikstorters meteen geverbaliseerd worden. Dat verhoogt ook het veiligheidsgevoel van de burgers."

Vaste camera's

Burgemeester Kurt Vanryckeghem sust. "Laat ons niet overdrijven", zegt de CD&V-lijsttrekker. "Zo is er geen grote criminaliteit in Het Pand. Er waren wel enkele vechtpartijen en opstootjes, maar die zijn meteen doorgegeven en opgelost. Verder lieten tieners zich een tijdje geleden in de bib opmerken door kwajongensstreken, maar ook dat is onder controle. Het stadscentrum krijgt tegen begin 2019 vijftien vaste camera's. De stad maakt daarvoor honderdduizend euro vrij. De stad huurt al camera's voor de Koerse Feesten en de Cyclocross Masters bijvoorbeeld, maar het komt goedkoper uit om ze zelf te kopen. Er komen er onder andere op de Markt, in park Casier, in de Stations- en Holstraat, aan de hippodroom in de Zuiderlaan en aan het Regenboogstadion aan de rotonde met de Verbindingsweg. Vergeet ook de camera's met nummerplaatherkenning aan de op- en afritten E17/N382 niet."


Sp.a wil verder gaan. "We stellen een nieuwe politiezone met Waregem, Deerlijk, Harelbeke en eventueel ook Wielsbeke voor, wat een beter geheel vormt dan nu het geval is", vindt kopman Tom Demunter. "Zwevegem hoort eerder bij Kortrijk en Anzegem, Avelgem en Spiere-Helkijn kunnen samen met andere gemeenten een nieuwe zone vormen. Waregem moet over minstens 76 agenten beschikken, zodat de politie na een oproep binnen de vijftien minuten aan je deur staat. Er mag geen afstand zijn tussen politie en inwoners. Richt een politiepost in het centrum in, bijvoorbeeld in Het Pand. De verhuis van het commissariaat naar de rand is goed, maar het centrum mag niet onbemand achterblijven. En voer ook weer stadswachten in om de wijkpolitie te versterken."

Slachtofferhulp

Groen wil een breed preventiebeleid, zoals op vlak van jeugd, een aanspreekbare politie, buurtinformatienetwerken en een slimme inzet van camera's. "Ze bieden info bij opsporingen en zijn een krachtig instrument in de aanpak van georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit", meent Groen-kopvrouw Inge Vandevelde. "Zorg ook voor goede slachtofferhulp bij de lokale politie. Andere belangrijke doelstellingen voor ons zijn verkeers- en milieuveiligheid en sociale veiligheid, waaronder de aanpak van intrafamiliaal geweld." (LPS)