Brand legt net gerenoveerde villa in as

SLAPENDE BEWONERS KUNNEN NET OP TIJD ONTKOMEN

Langs de Vijfseweg in Waregem werd in de nacht van donderdag op vrijdag een villa vernield door een hevige brand. De bewoners waren thuis, maar ze konden tijdig ontkomen. Het vuur begon wellicht rond de open haard. Voor de brandweer was het in ieder geval geen gemakkelijke klus om de vlammen klein te krijgen.

Het was donderdagavond een half uur voor middernacht dat de brandweer een melding kreeg van een woningbrand langs de Vijfseweg in Waregem. Het bleek om een uitslaande brand te gaan in een grote villa. "De bewoners waren al gaan slapen en ze werden gewekt door geknetter", aldus brandweerkapitein Henk Vanwalleghem van de brandweerzone Fluvia. "Die mensen dachten dat het inbrekers waren, maar toen ze opstonden, zagen ze dat het brandde. Ze konden het huis gelukkig tijdelijk verlaten, maar de vlammen sloegen over op andere kamers en zoldergedeeltes en de woning is eigenlijk volledig vernield." De brandweer had het niet gemakkelijk om de zaak te blussen. Toen de eerste brandweerwagens ter plaatse kwamen, kon de grote toegangspoort niet meteen open. De poort werkte op elektriciteit en die was uitgevallen. "Het gebouw zat relatief complex in elkaar, met heel wat valse plafonds en valse ruimtes, waardoor de brandhaard moeilijk bereikbaar was. Ook de toegankelijkheid van het terrein was een probleem." Er staan heel wat bomen en er ligt ook een vijver dicht bij het huis en bovendien waren er buiten nog werken bezig. Het duurde een uur voor het vuur onder controle was, maar de spuitgasten moesten nog uren nablussen om heropflakkeringen te voorkomen. De brandweerpost van Waregem kreeg de hulp van de posten van Deerlijk, Harelbeke en Vichte, die een tankwagen stuurden. Brandweerpost Zwevegem kwam in versterking met een persluchtcontainer. Tijdens de bluswerken werd de straat ter hoogte van de woning afgesloten voor het verkeer.

Steun

De villa, die recent nog werd gerenoveerd, werd totaal vernield. Vooral van de dakverdieping blijft niet veel meer over, maar ook de rest van het pand is zwaar getroffen. In het telefoonboek is op het adres van de brand tandarts Aurélie Cras terug te vinden. Die woont daar met haar man en kinderen. Die kinderen werden op het moment van de brand in eerste instantie opgevangen door de politie. Ook de vader en de broer van de vrouw kwamen ter plaatse. Meer dan mentale steun geven, konden die echter niet doen.

De villa op de Vijfseweg stond in lichterlaaie.
Christophe Maertens De villa op de Vijfseweg stond in lichterlaaie.