Betalend parkeren brengt 290.000 euro op

Het parkeerbeleid in het centrum van Waregem werpt ook financieel vruchten af. Dat bleek in de gemeenteraad, dinsdagavond. Het betalend parkeren bracht in het eerste jaar 290.000 euro op. Groen wil meer gratis parkings.

Het zoekverkeer in het stadscentrum is verminderd en de shop & go-plaatsen (gratis maximum 30 minuten parkeren, sensoren gaan na) zijn een succes. Maar hoe zit het financieel, een jaar na de invoering? Het betalend parkeren bracht op straat (950.000 euro) en ondergronds (170.000 euro) samen 1,12 miljoen euro op.


De kosten (een loonlast van 240.000 euro voor parkeerwachters en administratief personeel en werkingskosten van 590.000 euro) bedroegen samen 830.000 euro. Zo kom je voor het eerste jaar aan een opbrengst van 290.000 euro. "We investeren ermee in de heraanleg van openbaar domein", zegt schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V). "Voorbeelden zijn de heraanleg van de parkings aan zwembad De Treffer en het plein aan de Duthoystraat. We verhogen de parkeertarieven niet. Het eerste jaar ging 12 procent van de chauffeurs in overtreding door niet te betalen. Dat is een goed resultaat. We streven naar 10 procent", zegt Chanterie. Volgens oppositieraadslid Inge Vandevelde (Groen) kan het nog beter. Zij pleit voor meer gratis parkings zodat de gratis plaatsen langs de ring (R35) niet langer vollopen en er niet meer massaal geparkeerd wordt in woonbuurten net buiten de betaalzones. Daar wordt al werk van gemaakt.


"Zo komt er in het kader van de heraanleg van de Wester- en Noorderlaan een grote parking voor het atheneum", zegt Chanterie.


"En in een hoek van de parking van Waregem Expo komt de komende jaren een deels openbaar nieuw parkeergebouw, in het kader van de bouw van flats en een hotel aan het Regenboogstadion." (LPS)