Bereikbaarheid en fietsbeleid Waregem zijn pijnpunten, volgens bewonersenquête

Het is op het vlak van bereikbaarheid onder meer nog zeker tot 2020 wachten op de heraanleg van het op- en afrittencomplex van de E17 met de N382. Daarna zou het verkeer vlotter moeten verlopen.
Deleu Het is op het vlak van bereikbaarheid onder meer nog zeker tot 2020 wachten op de heraanleg van het op- en afrittencomplex van de E17 met de N382. Daarna zou het verkeer vlotter moeten verlopen.
De bevraging ‘denk mee met Waregem’ werd door 782 inwoners ingevuld. Daaruit blijkt dat onder meer de bereikbaarheid en het fietsbeleid pijnpunten zijn. Oppositiepartij N-VA/Open Vld vindt de enquête een gemiste kans. “De stellingen waren niet moedig genoeg”, zegt fractieleider Michiel Vandewalle.

Inwoners kregen stellingen en ideeën van het stadsbestuur om problemen aan te pakken. Een overzicht van wat minder dan 5,5 op 10 in de enquête kreeg. ‘Betalend parkeren moet duurder worden zodat er minder auto’s in de centrumstraten rijden’ en ‘Waregem is goed bereikbaar omdat verkeersstromen goed gestuurd worden’. Er is dus nog werk aan de winkel op het vlak van mobiliteit. Ook wat het fietsbeleid betreft. Zo scoren ‘er zijn voldoende fietsenstallingen in woonkernen’ en ‘fiets- en wandelwegen zijn kwalitatief aangelegd’ eveneens minder dan 5,5 op 10. Inwoners gaan verder niet akkoord met volgende stellingen: ‘er is genoeg kwalitatief groen in de stadskern’, ‘de stad moet investeren in kunstgrasvelden voor alle voetbalclubs’, ‘er is voldoende aandacht voor de aanpak van drugsproblematiek’ en ‘de ijspiste moet op de Markt blijven’.

Magere interesse

Kregen wel meer dan 8 op 10: ‘de stad zet verder op duurzame feesten in’, ‘ondergrondse afvalcontainers dragen bij tot een nettere stad’, ‘er is in Waregem voldoende kwalitatief onderwijs’, ‘zet verder op het bestrijden van zwerfvuil in’, ‘blijf aandacht hebben voor de aanpak van kleine criminaliteit’, ‘zet verder in op een preventie- en gezondheidsbeleid’ en ‘zet projecten op om eenzaamheid tegen te gaan’. Het CD&V-stadsbestuur houdt met de stellingen rekening bij de opmaak van het beleidsplan 2020-2025. Oppositiepartij N-VA/Open Vld is niet overtuigd en verwijst naar de magere interesse voor de enquête en de daaraan gekoppelde infomarkten. 782 deelnemende inwoners komt neer op 2,04 procent van de bevolking. “In tegenstelling tot in Kortrijk durfden ze in Waregem geen echte beleidskeuzes aan de burger voor te leggen”, vindt fractieleider en gemeenteraadslid Michiel Vandewalle. “Zo leek het ons veel interessanter om volgende stellingen voor te leggen: ‘doorgaand verkeer rond de Markt weren met een lussenplan’, ‘gebruik van herbruikbare bekers op de kerstmarkt’, ‘de Zuidboulevard met winkeltjes opwaarderen’ en ‘fietsstraten op de heraangelegde ring’”, aldus Michiel Vandewalle. Wie de resultaten van de enquête van de stad wil raadplegen, kan dat op www.denkmeemetwaregem.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.