Beleggingsadviseur die vrienden en familie voor drie miljoen oplichtte, riskeert vier jaar cel: “Hij verbraste miljoenen aan luxeleven”

Beleggingsadviseur Kurt D.
Alexander Haezebrouck Beleggingsadviseur Kurt D.
De 49-jarige beleggingsadviseur die in december vorig jaar opgepakt werd omdat hij vrienden, kennissen en zelfs familie voor tot drie miljoen euro oplichtte, riskeert vier jaar celstraf waarvan de helft met uitstel. De man verscheen woensdag voor de rechtbank. Maar liefst 20 beklaagden waren aanwezig om hun geld terug te eisen. 

Beleggingsadviseur Kurt D. (49) uit Waregem moest zich woensdag verantwoorden op de rechtbank in Kortrijk voor het oplichten van een hele resem kennissen en familieleden. Zo’n 20 slachtoffers schoven in een rij aan om zich te stellen als burgerlijke partij bij de rechter. Niet alle slachtoffers waren aanwezig, volgens de onderzoekers gaat het in totaal om zo’n 40 slachtoffers. “Omdat wij zo’n lieve en goede buren waren, wou hij ons financieel een dienst bewijzen”, vertelt een buurvrouw van Kurt D. “We waren eerst weigerachtig en vertelden hem dat als er ook maar één risico aan verbonden was, we het niet zouden doen. Maar hij was een ervaren beleggingsadviseur en beloofde een mooie rente op korte termijn. We deden vaak een barbecue samen of dronken samen iets in de tuin, we vertrouwden hem. Hij is er uiteindelijk vandoorgegaan met al onze zuurverdiende spaarcenten.” 

Snoepreis naar Dubai

Zo ging Kurt D. zowat bij iedereen te werk. Hij leende het geld van zijn slachtoffers en beloofde hoge rentes op korte termijn, alleen bleek hij niet meer officieel actief als beleggingsadviseur en belegde hij het geld niet. Hij leefde er een rijkelijk leven mee. “Samen met zijn vriendin ging hij op een snoepreis naar Dubai voor een slordige 11.000 euro”, zei het openbaar ministerie. “Hij kocht ook merkkledij, ging te pas en te onpas dineren, huurde een luxueus appartement in Waregem met zicht op de renbaan, en zo verder. En dat allemaal op kosten van zijn slachtoffers.” Toen Kurt D. geen uitweg meer zag om zijn slachtoffers terug te betalen, ging hij als een gek op de Lotto spelen. Zo speelde hij in totaal voor 170.000 euro op de Lotto, naar eigen zeggen een laatste wanhoopspoging om zijn slachtoffers te kunnen terugbetalen. Kurt D. werd uiteindelijk in december opgepakt en zit nu nog altijd in de cel. Hij riskeert een gevangenisstraf van vier jaar waarvan de helft met uitstel, een geldboete van 4.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar. De slachtoffers vinden de straf alvast veel te laag. 

Moeder opgelicht?

Bij de slachtoffers, stelde ook zijn moeder van 87 jaar zich burgerlijke partij tegen haar eigen zoon. “Sinds het overlijden van haar man ontving hij haar pensioentje op zijn rekening”, zei het openbaar ministerie. “Ze bleek met een huurachterstal van enkele maanden te zitten, en er stond nog welgeteld 0,01 euro op haar rekening.” Dat hij zijn moeder zou hebben opgelicht betwist Kurt D. met klem. “Ik heb altijd heel goed voor mijn moeder gezorgd”, zei hij. “Ja, er was huurachterstal. Maar ik legde ook vaak bij omdat ze niet rondkwam met haar klein pensioentje. Van haar heb ik niks achtergehouden. Ik wil me wel verontschuldigen tegenover al mijn slachtoffers. Het was nooit mijn bedoeling dat het zo zou uitdraaien.” Volgens zijn advocaat heeft Kurt D. wel een goed hart. “Sinds zijn twintigste verjaardag zat hij in het bankwezen en had hij een onberispelijke reputatie”, pleitte hij. “Het ging pas bergaf met de man na twee scheidingen die voor hem financieel zware gevolgen hadden. Daardoor ging hij aan het drinken en werd hij na twee dronken auto-ongevallen ontslagen op het beleggingskantoor waar hij werkte.” De rechter velt een vonnis op vijf juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.