"Zo'n zweepje gebruik ik voor mijn koeien"

VEEBOER (69) MET ZIJN VROUW (48) VOOR HET EERST NAAR EROTICABEURS

Joost De Bock
Afgelopen weekend ging de Eroticabeurs voor het eerst door in Waregem, West-Vlaanderen. De meer landelijke locatie zorgde voor een aparte kijk op de dingen. Gepensioneerd veeboer Engel Calie: "Ik moet geen zweepjes kopen, die heb ik thuis al liggen, voor mijn koeien."

Gisteren bracht Engel Calie (69) de hele dag door in Veurne, voor de Open Bedrijvendag, om een handel in tuinmachines te bezoeken. Maar de dag ervoor hadden de gepensioneerde veeboer en zijn vrouw zich vergaapt aan een heel ander soort machinerie, op de Eroticabeurs van Waregem. Officieel de 'Erotica, Body & Beauty beurs', maar laat ons zeggen dat er meer 'Erotica' dan 'Beauty' was. "Vrienden van mij hadden kaarten, en sinds ik met pensioen ben, wil ik zoveel mogelijk van het leven genieten", vertelt Engel Calie. Prachtige naam, overigens, die verbastering van 'Engelbert'. "Dank u, ik was de jongste thuis. Ze wilden iets speciaals."


Maar goed, de beurs: "Als ik moet kiezen tussen een middag in mijn zetel zitten of een middag tussen de schone vrouwtjes, kunt ge dat eigenlijk een keuze noemen? Bovendien: Annie, mijn vrouw, is pas 48 jaar, veel jonger dus dan ik. Ge verstaat dat, hé, met zo'n jongere vrouw: ik wil nog een beetje uit mijn pijp komen. We zijn nu 21 jaar getrouwd. Ik ben lang jongman gebleven, ik werkte altijd op de boerderij, dag en nacht, dat schrikt de dames af. En in mijn tijd bestond Dina Tersago nog niet, ge kon alleen maar afwachten."

Geen taboes

Zaterdag trok het koppel van Westende naar Waregem, waar voor het eerst sinds zeven jaar weer een erotica-beurs mocht doorgaan - in Antwerpen en Hasselt is het fenomeen beter bekend. Een uitstekende zet, die uitbreiding naar minder stedelijk gebied, vindt Calie. "Er was veel jong volk natuurlijk, maar ook boeren, zoals ik. Onder landbouwers is seks geen taboe. Wij groeien daarmee op. Ik heb als kind al gezien hoe beesten kalveren, hoe een keizersnede gebeurt. Koeien staan te paren in de wei, varkens springen op mekaar in de stal, dat is de natuur, daar is niks verkeerds aan. En boeren klappen daar al eens graag over, onder mekaar. Geen grote uitleg hé, maar een beetje lachen en onnozel doen. Intussen ben ik gestopt met werken, maar ik blijf van alles doen en proberen, dat houdt mij jong. En dat heeft zeker niet alleen met seks te maken. Annie en ik willen binnenkort eens een verre reis maken, voor de eerste keer. Ik heb zelfs nog nooit op een vlieger gezeten, ik was altijd de beesten aan het verzorgen. Voor mij is de wereld pas laat opengegaan."


Ongetwijfeld was dat zaterdag ook het geval. Schrikt een gepensioneerd man nog, als hij in Waregem Expo tussen de schuimbaden en de draaiende podia staat? "Schrikken is een groot woord. Ik ben in Sluis al eens een winkel binnengestapt, ik weet wat er te koop is in de wereld. Alleen bij SM en bondage sta ik een beetje in mijn haar te krabben: ik heb dat materiaal en die kettingen ook in de stalling liggen, en zo'n zweepjes gebruik ik voor mijn koeien... Dat er mensen zijn die dat meenemen naar de slaapkamer? Ieder zijn ding, zeker?"


En wat had hij zelf in de donkere zakjes steken? "Lingerie, een vibratortje en massage-olie." En een gevulde dag, dat ook. Pas om twee uur 's nachts is het koppel in Waregem vertrokken, geeft Calie nog mee, pas om vijf uur werd er in Westende ingeslapen. "De kippen waren al wakker."