"Snippers van eik geven bier vanillesmaak"

HOUTHANDEL CRAS LANCEERT AUGUST OP OPEN BEDRIJVENDAG

Frédéric Cras met het biertje August, genoemd naar oprichter August Cras.
Henk Deleu Frédéric Cras met het biertje August, genoemd naar oprichter August Cras.
Houthandel Cras lanceert op de Open Bedrijvendag een eigen biertje op basis van houtsnippers. Zo zet het bedrijf haar 140ste verjaardag in de kijker. Het brouwsel heet August, naar oprichter August Cras. Het biertje kan zondag geproefd worden en wordt daarna verkocht ten voordele van de Warmste Week.

In onze regio zetten 44 bedrijven zondag de deuren open. Houthandel Cras in Waregem lokt bezoekers met een eigen biertje. Het bedrijf viert dit jaar dan ook haar 140ste verjaardag. Dat wordt genoemd naar de oprichter. "August Cras startte zijn houthandel in 1878", vertelt Johan Demeyere, die al 22 jaar dienst heeft als Cras-marketingman. "Het bedrijf, waar vooral hout voor de meubelmakerij en bouwsector werd verkocht, was toen gevestigd bij het station van Waregem. Een ligging dicht bij de spoorlijnen was in die tijd nog héél belangrijk." 140 jaar later telt het bedrijf 450 werknemers. Van schepenbekleding tot houtskeletbouw, voor heel uiteenlopende toepassingen komen vooral stielmannen tegenwoordig bij Cras hun hout kopen. Met huidig zaakvoerder Frédéric Cras is de vierde generatie 'Crassen' aan zet. "Dat onze firma nog steeds een familiebedrijf is, is een grote troef. Frédéric is héél toegankelijk. Als je bij ons onderhandelt, zit je rechtstreeks met hem aan tafel. Dat maakt dat er snel beslist kan worden."

Warmste Week

Wie dit weekend het glas wil heffen op de verjaardag van het bedrijf, kan dat doen met een biertje op basis van eikenhoutsnippers van het bedrijf zelf. "Omdat we écht iets speciaals wilden, zijn we met onze vraag naar de bouwers van Brouwerij 't Verzet in Anzegem getrokken. Die gasten staan er immers om bekend dat ze durven afwijken van de platgetrapte paden. De eikenhoutsnippers worden eerst gebakken in de oven, zodat ze vanille-extract afgeven. Die snippers worden dan bij het brouwsel gedaan, en na een maand worden de snippers eruitgefilterd." Het biertje wordt zondag gelanceerd, én er kan geproefd worden. "Na dit weekend wordt August een relatiegeschenk voor klanten en leveranciers, maar we gaan het biertje ook verkopen. De opbrengst gaat naar onze Warmste Week-actie."

Silobrand

Voor wie gisteren in onze krant las dat het bedrijf woensdagnamiddag af te rekenen kreeg met een brandje in een silo met houtafval: de Open Bedrijvendag komt zéker niet in het gedrang. "De silo smeult nog wat na, en zal dat nog een paar dagen blijven doen, maar voor de rest is er niets meer te zien van de brand, gelukkig", zegt Johan. "We hebben het parcours een beetje aangepast, zodat niemand in de buurt kan komen van de warme silo. Het parcours blijft echter even gevarieerd en boeiend en zeker de moeite waard. Op Open Bedrijvendag tonen we met Cras hoe we hout verzagen, drogen, impregneren en schaven tot terrasplanken, gevelbekleding, parketvloeren en meer."