'Boomende' stad, maar met (te) veel flats

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAREGEM

Op de hoek van de Zuiderlaan en Lebbestraat is Residentie Volte in opbouw.
Foto Deleu Op de hoek van de Zuiderlaan en Lebbestraat is Residentie Volte in opbouw.
Waregem, stad met te veel appartementen en te weinig groen, hoor je vaak. Terecht, stellen de oppositiepartijen. "Vraag het aan élke projectontwikkelaar: Waregem boomt! Wat is daar verkeerd aan?", pareert burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V).

Sommige inwoners geven Kurt Vanryckeghem de bijnaam 'Kurt Beton'. De huidige burgemeester pikt dat niet. "Ik vloog recent in een helikopter boven het stadscentrum. Park Casier en de stadionvijvers domineren het centrum. Of is dat geen groen? We hebben er wél aandacht voor. Enkele voorbeelden: tijdens de aanleg van de nieuwe parking aan zwembad De Treffer verdwenen vier bomen om plaats te maken voor 38 nieuwe. We willen van de kleine ring (R35) rond Waregem een groene laan maken, door de middenberm te beplanten. Te veel flatgebouwen? Vraag het aan élke projectontwikkelaar: Waregem boomt! Wat is daar verkeerd aan? Er zijn wel regels. Zo laten we in centrumstraten geen flatgebouwen van tien verdiepingen toe. De nokhoogte van de straat wordt gerespecteerd. En dat we ieder huis zouden laten slopen om plaats te maken voor appartementen, klopt niet. Van waardevolle huizen blijven we af. Er is altijd respect voor de erfgoedwaarde."

Amper bebossing

De oppositie is hard. "Alles volgieten met beton, om dan met CD&V uit te pakken met een boekje waarin zelfs het golfterrein van de Happy als groen plekje ingekleurd staat. Ik daag iedere Waregemnaar uit om daar eens te wandelen zonder lidkaart. Het zal lang duren", zegt sp.a-kopman Tom Demunter. "Met amper 2,5 procent bebost grondgebied scoort Waregem veel slechter dan het Vlaams gemiddelde van 13,7 procent en ook minder goed dan het West-Vlaams gemiddelde van 3,5 procent. Ons actieplan stelt onder meer een verdubbeling van de bosoppervlakte en minstens vijf procent groen per hectare in een verkaveling voor. We pleiten verder voor een betonstop in buitengebieden", aldus Tom Demunter. Ook N-VA/Open Vld vindt dat het beter kan. "Zelfs de trainingsvelden van SV Zulte Waregem en begraafplaatsen worden meegerekend in een CD&V-boekje met groene plekjes", zegt N-VA-kopman Michiel Vandewalle. "Realiseer nu eindelijk eens het stadsrandbos aan de Leie in Sint-Eloois-Vijve. We willen verder dat de resterende waardevolle historische panden in Waregem maximaal behouden worden en eventueel een nieuwe invulling krijgen. Dat geeft een veel aangenamere sfeer dan al die appartementen, wanneer je door de stad wandelt. Ja, het park Casier is prachtig. Maar het zorgt niet voor een winkel- en wandelsfeer in commerciële straten zoals de Stations- en Stormestraat. Die zouden, net zoals de Holstraat, winkelcentrum Het Pand en stadsdeel Zuidboulevard, aantrekkelijker worden door meer beplanting en sfeerverlichting", aldus Vandewalle. "De Zuidboulevard is voor alle duidelijkheid ook het dak van een ondergrondse parking, je kan daar geen 37 bomen zetten", nuanceert Vanryckeghem.

Snel winstbejag

Groen is niet mals. "Het is een noodzaak om dichter en hoger te wonen, maar het CD&V-bestuur laat projectontwikkelaars zonder een duidelijke visie op stadsontwikkeling hun gang gaan", vindt lijsttrekker Inge Vandevelde. "Waregem herbergt eenzijdige (ver)nieuwbouw met dure luxeflats. Het wijst op snel winstbejag en heeft trieste gevolgen voor de leefbaarheid, want aangenaam en verfrissend stadsgroen schiet er bij in. Terwijl groen de renovatie van (oude) huizen, villa's en panden net stimuleert. Wij kiezen ervoor om in elke wijk enkele onbebouwde percelen in te richten als speelpark." (LPS)