“Bloed, zweet en tranen”: hoe drie Zulte Waregem-fans ons land miljoenen mondmaskers bezorgen

Tom Dewitte en Nicolas Cuypers volop aan de slag om de levering rond te krijgen.
RV Tom Dewitte en Nicolas Cuypers volop aan de slag om de levering rond te krijgen.
Op de luchthaven van Bierset is donderdagnacht een lading van 5 miljoen mondmaskers geland. Het resultaat van 4 dagen intensief werk achter de schermen door de zaakvoerder van een AD Delhaize uit Waregem en een leverancier van AED-toestellen uit Zulte. Allebei zijn ze supporters van SV Zulte-Waregem. Dankzij de steun van hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert raakten de mondmaskers ook nog in België.
Links: Tom Dewitte en Nicolas Cuypers volop aan de slag om de levering rond te krijgen. Rechts: de lading voor België klaar voor transport in China.
RV Links: Tom Dewitte en Nicolas Cuypers volop aan de slag om de levering rond te krijgen. Rechts: de lading voor België klaar voor transport in China.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eind vorige week schreef de FOD Volksgezondheid een aanbesteding uit voor mondmaskers. BVBA Life van Nicolas Cuypers uit Zulte deed mee, maar strandde op de derde plaats. Maar toen het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde niet kon leveren en ook de Turkse firma op de tweede plaats haar beloftes niet kon waarmaken, was BVBA Life aan zet. “Samen met Tom Dewitte van AD Delhaize Waregem en Deinze slaagden we erin het onmogelijke waar te maken”, aldus Nicolas. Tom was vroeger verkoper in The Phone House in Gent en hield daar een contact met Ly, een Gentse Chinees, aan over. Ly is actief in import en export tussen China en het westen. Die slaagde erin voldoende mondmaskers samen te krijgen, Tom zorgde voor de contacten tussen Ly en Nicolas.

We hoorden over schrijnende toestanden van hulpverleners die lakens in reepjes moesten snijden om voor hun mond en neus te binden. Voor hen hebben we ons dag en nacht ingezet.

Nicolas Cuypers
De lading op het vliegtuig.
RV De lading op het vliegtuig.

Vijf uren slaap

Maar dan waren de mondmaskers nog niet op Belgische bodem. “Door de coronacrisis hangen alle beschikbare vliegtuigen in de lucht voor transporten”, vervolgt Nicolas. Maar om dat probleem op te lossen, schoot de hoofdaandeelhouder van Essevee Tony Beeuwsaert ter hulp. Hij is aandeelhouder bij luchtvaartmaatschappij ASL en kon een vliegtuig strikken om de mondmaskers vanuit China naar België te vliegen. “Het kostte bloed, zweet en tranen maar we zijn enorm opgelucht dat we de noden van de zorgverleners konden inlossen”, aldus Nicolas. “We hoorden over schrijnende toestanden van hulpverleners die lakens in reepjes moesten snijden om voor hun mond en neus te binden. Voor hen hebben we ons dag en nacht ingezet. Sinds zaterdag had ik maar 5 uren slaap. De tijdsdruk was enorm.” De komende dagen zouden er nog 15 tot 20 miljoen mondmaskers in België moeten arriveren.

Tom en Nicolas willen ook de FOD volksgezondheid, de Vlaamse overheid, Buitenlandse Zaken, Defensie, brandweer en de Belgische ambassade in China bedanken.