VIDEO. Gevel van oude woning begeeft het: “Al acht maanden aan het renoveren, maar slopen was de veiligste optie”

Jeroen Desmecht
Een woning in de Stationsstraat in Wachtebeke is zaterdagavond rond 19.30 uur gecontroleerd tegen de vlakte gegaan. Eigenaar Ruben Meulemeester (21) had het huis in juli gekocht. Hij was sinds september aan het renoveren. “Het is een spijtige samenloop van omstandigheden”, reageert de twintiger. “Elk vrij weekend werkte ik er, maar afbreken was de veiligste oplossing.”

De brandweer werd zaterdag rond 18 uur ingeschakeld omdat er sprake was van instortingsgevaar. “Buurtbewoners hadden gezien dat er een scheur was ontstaan in de gevel, van net boven de deur tot aan het raam op de eerste verdieping”, zegt de lokale politie. 

“De toestand van de woning was door de scheur dermate slecht, dat we in samenspraak met de eigenaar hebben besloten om het huis onmiddellijk af te breken”, vertelt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders). “Ook de buren zijn even geëvacueerd vanwege het instortingsgevaar. We hebben alle diensten ingeschakeld én gezocht naar een veilige oplossing. Afbraak leek ons het beste.”

Nieuwe binnenmuren

Eigenaar Ruben Meulemeester (21) woont enkele huizen verderop in de Stationsstraat. Hij had het huis in juli gekocht.  In september was hij van start gegaan met de renovatie. “De nieuwbouw achteraan de woning is nog intact, maar het was wel degelijk de bedoeling dat ook het huis zou blijven staan”, stelt de twintiger. “We hadden de funderingen uitgegraven én er stonden nieuwe binnenmuren. We zouden nu beginnen aan het dak, maar die kans hebben we dus niet gekregen.”

De nieuwbouw achteraan de woning is nog intact, maar het was wel de bedoeling dat ook het huis zou blijven staan

Eigenaar Ruben Meulemeester

“Elk vrij weekend werkte ik er, maar afbreken was de veiligste oplossing”, gaat hij verder. “Ik was zelf niet aanwezig toen de woning begon in te zakken. Toen ik ter plaatse kwam, wist ik meteen dat slopen de veiligste optie was. Het is een spijtige samenloop van omstandigheden. We waren met alles in orde. Waarschijnlijk heeft het slechte weer met veel wind van de voorbije maanden er geen goed aan gedaan.”

“De bouwvergunning was wel degelijk in orde én is - zoals verplicht - nagekeken door onze dienst Stedenbouw. Nadien is ze goedgekeurd door het schepencollege”, vult Van Cronenburg aan. “De brandweer kon ter plaatse niet vaststellen wat de effectieve oorzaak is van scheur en de verzakking. Aangezien we uit veiligheidsoverwegingen snel zijn overgegaan tot slopen, is er geen expert langsgeweest om de oorzaak te onderzoeken.”

De woning zelf dateert volgens de eigenaar van 1929. Twee uur na het vaststellen van de scheur, ging het huis tegen de vlakte. Er raakte niemand gewond. Maandag heeft de eigenaar een afspraak met de verzekeringsmaatschappij. 

Twee uur na de vaststelling van de scheur gaat de woning tegen de vlakte.
Jeroen Desmecht Twee uur na de vaststelling van de scheur gaat de woning tegen de vlakte.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Bossuyt

  Hier zitten dus 2 experten die op basis van dit kleine artikeltje kunnen zeggen dat de fout sowieso bij de bouwheer ligt of bij onze manier van bouwen... Knap! Ik zou wel eens willen weten hoe je juist tot zulke sluitende theorieën komt met zo weinig info.

 • johanneke li

  Iets te veel steunmeuren gesloopt/verzwakt bij de werken? Een fout die wel eens voorkomt

 • Wim Van Hoof-Segers

  Het bewijst ook hoe slecht onze woningen gebouwd. Gestapelde blokjes.

 • Victor Munster

  Jammer voor die mensen. Hebben op de verkeerde post willen besparen en zitten nu waarschijnlijk met een financiële strop.

 • Frank Joos

  Daaraan zie je dat verbouwen niet voor iedereen weggelegd is. Je moet er wel iets vanaf weten voor je daaraan begint.