Ramp dreigt voor hartpatiënt Werner: Bloedverdunner verdwijnt binnenkort van de markt

Werner Van de Voorde (78) kan binnenkort mogelijk niet meer aan zijn medicijn geraken.
Wouter Spillebeen Werner Van de Voorde (78) kan binnenkort mogelijk niet meer aan zijn medicijn geraken.
Werner Van de Voorde (78) uit Wachtebeke gebruikt al vijftien jaar de bloedverdunner Marevan omdat hij een mechanische hartklep heeft, maar het middel dreigt van de markt te verdwijnen. De producent heeft ervoor gekozen om de commercialisering van het geneesmiddel op 1 maart stop te zetten. “Overschakelen naar een andere bloedverdunner is gevaarlijk.”

In 2004 moest Werner Van de Voorde een hartoperatie ondergaan. Zijn hartklep lekte, dus moest een mechanische klep geplaatst worden. “Die gaat veel langer mee, maar dan moest ik wel bloedverdunners nemen. Een klontertje kan de mechanische hartklep doen blokkeren.” Werner probeerde op voorschrift van de dokter verschillende bloedverdunners uit en het middel Marevan bleek het beste te werken.

Sindsdien slikt Werner elke dag een tablet, maar producent Therabel besloot de commercialisering ervan vanaf 1 maart stop te zetten. De reden is onduidelijk. Marevan is de enige bloedverdunner op basis van Warfarine die in België verkrijgbaar is. “20.000 patiënten zijn afhankelijk van Marevan”, zegt Werner.

Frankrijk

Voor die hartpatiënten is het nog onduidelijk hoe het verder moet vanaf maart. Werner krijgt momenteel voorschriften van zijn dokter waardoor hij een beperkte voorraad van het middel kan aanleggen, maar die zal ook op raken. “Ik heb gehoord dat het geneesmiddel misschien nog beschikbaar zal zijn in Frankrijk, maar ik weet nog niet hoe ik eraan zal geraken. Ik kan overschakelen naar een andere bloedverdunner, maar dat is gevaarlijk.”

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) beaamt dat een overschakeling risico’s inhoudt. Ann Eeckhout: “Bij een overschakeling moet nauwgezet opgevolgd worden of er geen bloedingen of klonters ontstaan. De alternatieven zijn namelijk niet identiek.” Mogelijk zouden apothekers het geneesmiddel zelf kunnen samenstellen, maar ook dan bestaat de kans dat de dosissen licht afwijken.

Overleg

FAGG probeert intussen producent Therabel te overtuigen om de productie verder te zetten. “Wettelijk gezien hebben we niet de mogelijkheid om te eisen dat een geneesmiddel op de markt blijft”, zegt Eeckhout. “Het overleg loopt. We hopen op zeer korte termijn een definitief antwoord te krijgen.”

Voor Werner komt de dag waarop hij zijn geneesmiddel niet meer kan krijgen intussen almaar dichter. Hij schreef de hoogste instanties al aan om hulp te vragen. “Ik heb een e-mail gestuurd naar het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) met de vraag om de situatie te onderzoeken. Een dag later kreeg ik het antwoord dat ze eraan werken”, besluit Werner hoopvol.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.