Provinciaal domein van Puyenbroeck heeft iets te vieren: “Al 50 jaar lang het leukste uitstapje van het weekend”

Iris en haar broer Eddy in de eerste speeltuin van het domein.
RV Iris en haar broer Eddy in de eerste speeltuin van het domein.
Het provinciaal domein van Puyenbroeck in Wachtebeke viert zondag zijn vijftigste verjaardag. Dankzij de passage van de Warmste Week is het domein de laatste jaren uitgegroeid tot een nationaal begrip. Maar voor veel mensen heeft het domein eerder al een speciaal plekje in hun hart veroverd. Zeker voor Iris Demunster. “Alleen op de waterfiets mochten we niet van mama wegens te gevaarlijk.”

Ter gelegenheid van hun vijftigste verjaardag lanceerden ze bij het provinciaal domein van Puyenbroeck een oproep naar foto’s uit de oude doos. Eén van de opvallendste foto’s die binnen gestuurd werden, was die van Iris Demunster. Op haar foto zijn twee kinderen te zien in de allereerste speeltuin van het domein. “Het is een foto van mij en mijn broer Eddy”, zegt Iris Demunster. “De foto is genomen net na de opening van het domein in 1969. Samen met ons mama gingen we elke week naar het domein. Ik herinner met hoe we daar als kind naar uitkeken. Het was echt het leukste uitstapje van het weekend. Wandelen, spelen en met de voeten in het water lopen. Wat we daar allemaal niet gedaan hebben? Het was een wereld die open ging. Op de waterfiets mochten we niet van ons moeder wegens ‘te gevaarlijk’. Het waren prachtige zomers.”

De bootjes waren enkel om in te poseren voor de foto.
RV De bootjes waren enkel om in te poseren voor de foto.

Jonas Geirnaert

Iris is zeker niet de enige die warme herinneringen koestert aan het provinciaal domein. Ook bekende Wachtebekenaar Jonas Geirnaert, comedy- en televisiemaker,  vertoefde er veel. “Mijn belangrijkste, meest indringende herinnering is dat ik toen ik 10 jaar was met de familie ging schaatsen op een van de dichtgevroren vijvers. Ik ben toen gevallen en heb mijn linkerarm gebroken. Dat deed verschrikkelijk veel pijn. Sindsdien heb ik heel veel schrik om op het ijs te vallen en nog iets te breken. Dus het jaar nadien ben ik opnieuw gaan schaatsen, maar om er voor te zorgen dat ik niks zou breken, ben ik in de zomer gegaan. En toen ben ik bijna verdronken omdat er geen ijs was. Dus aan mensen die het provinciaal domein willen bezoeken: geniet ervan! Er is van alles te doen, maar denk twee keer na vooraleer je gaat schaatsen.”

Franse revolutie

De geschiedenis van het domein gaat eigenlijk terug tot de dertiende eeuw en het wordt ook vermeld in de annalen van de Franse revolutie. De Duitse bezetter maakte er tijdens Wereldoorlog I dan weer een uitvalsbasis van. Het domein zoals we het nu kennen, is een fenomeen van amper vijftig jaar geleden. In die vijftig jaar groeide het uit tot een bruisende site die cultuur, sport en natuur met elkaar combineert. De laatste jaren is het domein constant in expansie. Er was de uitbouw van de golf, de renovatie van het sportcomplex en recent werd nog een nieuw BMX-parcours geopend. 

Ter ere van de vijftigste verjaardag wordt zondagochtend ook een nieuwe speeltuin geopend. Daarmee lijkt de cirkel van Iris De Munster en veel andere liefhebbers van Puyenbroeck rond.

Komende zondag opent de nieuwe speeltuin in Puyenbroeck.
Kristof Vereecke Komende zondag opent de nieuwe speeltuin in Puyenbroeck.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.