Lijsttrekkersdebat levert één conclusie op: Wachtebeke gaat groene en fietsvriendelijke toekomst tegemoet

86 Wachtebekenaren doen ultieme stemcheck

Het ging er soms geanimeerd aan toe tijdens het lijsttrekkersdebat.
Kristof Vereecke Het ging er soms geanimeerd aan toe tijdens het lijsttrekkersdebat.
Wachtebeke gaat een groene en fietsvriendelijke toekomst tegemoet. Dat moet de conclusie zijn van het lijsttrekkersdebat dat de jeugdraad woensdagavond organiseerde in jeugdhuis ’t Kasseiken.

Zo’n 86 mensen, onder wie heel veel jeugdige kiezers die op 14 oktober voor het eerst naar de stembus moeten, deden voor en na het debat ook een stemcheck. Voor het debat was Anders van burgemeester Rudy Van Cronenburg met 30 van de 86 stemmen duidelijk de populairste partij. CD&V was met 20 stemmen een goede tweede. Op de voet gevolgd door de Open Vld van Piet Penneman met 17 stemmen en de N-VA van Rudy Vande Velde met 9 stemmen. 10 aanwezigen stemden vooraf blanco.

Tijdens een boeiend debat, dat alle hete hangijzers van de gemeente behandelde, kwam duidelijk naar voor dat zowat alle lijsttrekkers zich willen inzetten voor een groen en fietsvriendelijk Wachtebeke. Hier en daar verschilden de meningen ook. Zo was er een felle discussie rond het jeugdlokalenbeleid en zit niet iedereen op dezelfde golflengte wat een nakende fusie betreft. Hoewel iedereen beseft dat een fusie over zes jaar niet tegen te houden valt, lijkt enkel N-VA 100% voor. CD&V en Open Vld willen dan weer een zo aantrekkelijk mogelijke bruid zijn. Anders is tegen, maar kiest bij een gedwongen fusie liever zelf de bruid.

Het debat zorgde er uiteindelijk voor dat de meningen van de 86-koppige kiesjury lichtjes wijzigden. Zo bleek CD&V met 34 stemmen plots de populairste partij in ’t Kasseiken. Anders was met 24 stemmen runner-up. Opvallend: de Open Vld van Piet Penneman bleef stabiel. N-VA moest 4 stemmen inleveren.

De hamvraag is of het 86-koppige kiespubliek in ’t Kasseiken representatief is voor de rest van Wachtebeke? De gemeente telt momenteel zo’n 7.800 inwoners. Voor Sanne Alexander, de eerste vrouwelijke lijsttrekker in de geschiedenis van Wachtebeke, betekende het debat sowieso een kleine opsteker. Al viel niemand echt uit de toon. Op 14 oktober is het aan de rest van de 7.800 inwoner om ook hun stem te laten horen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.