Dorpskernvernieuwing wapent middenstand

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WACHTEBEKE

Heel wat leegstaande panden in het centrum van Wachtebeke raken moeilijk ingevuld. Toch ligt de leegstand van handelspanden nog onder het Vlaams gemiddelde.
Foto Kristof Vereecke Heel wat leegstaande panden in het centrum van Wachtebeke raken moeilijk ingevuld. Toch ligt de leegstand van handelspanden nog onder het Vlaams gemiddelde.
Wachtebeke leeft, maar de nieuwe handelspanden in het centrum raken moeilijk ingevuld. Hoe wil de politiek het centrum nieuwe impulsen geven?

"Zowat iedere gemeente of stad stelt vast dat de kleine handelszaken verdwijnen", zegt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders). "Detailhandel en de e-commerce slaan diepe wonden in het winkelbestand. Door de realisatie van de derde fase van de dorpskernvernieuwing zal Wachtebeke een aantrekkelijk en sfeervol centrum hebben dat een antwoord biedt aan de wensen van de lokale middenstand. Daarnaast moeten we durven nadenken over premies voor jonge starters en pop-upinitiatieven."


Piet Penneman (Open Vld) is ervan overtuigd dat de dorpskernvernieuwing een serieuze boost kan geven. "Het zal de aantrekkingskracht voor middenstanders zeker aanwakkeren en onze gemeente een positieve uitstraling geven. Daarnaast moeten we volgens mij ook een grotere soepelheid aan de dag leggen als het gaat over functiewijzigingen van panden. Bovendien wil ik benadrukken dat de leegstand in Wachtebeke onder het Vlaamse gemiddelde ligt."


Ook volgens N-VA ligt de sleutel bij de dorpskernvernieuwing. "Die moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Wie wil er investeren in een handelspand in de wetenschap dat de straat voor je deur voor maanden open zal liggen?", vraagt Rudy Van de Velde (N-VA) zich af. "Daarnaast vinden we vooral dat het dorp nog een pak groener en gezelliger kan. Dat trekt mensen aan en schept opportuniteiten."


"Niemand heeft iets aan leegstaande panden", zegt Sanne Alexander (CD&V). "Mits creatieve oplossingen kunnen deze leegstaande winkelpanden misschien wel een mooie, tijdelijke invulling krijgen. Daarvoor moet de gemeente eerst gaan samenzitten met de eigenaars en tot een overeenkomst komen. Ondernemers een duwtje in de rug geven, en hen een (tijdelijk) onderkomen aanbieden in één van die leegstaande winkelpanden, zou een tussenoplossing kunnen zijn. We moeten in dialoog durven gaan."


(KVZ)