Belgische (23) vrijgelaten uit Japanse cel nadat ze dolfijnenshow verstoorde door in water te springen

Kirsten De Kimpe en haar Nederlandse kompaan protesteren tegen de dolfijnenjacht in Japan. Ze verstoorden een dolfijnenshow door in het water te duiken.
RV Kirsten De Kimpe en haar Nederlandse kompaan protesteren tegen de dolfijnenjacht in Japan. Ze verstoorden een dolfijnenshow door in het water te duiken.
Kirsten De Kimpe (23), de Belgische vrouw die sinds eind oktober vastzat in een Japanse cel, is vrijgelaten. De dierenactiviste uit het Oost-Vlaamse Beervelde verstoorde een dolfijnenshow in een waterpark door samen met een Nederlander het water in te duiken. Ze werd onmiddellijk in de boeien geslagen. De Kimpe zou het goed stellen.

Nederlander Peter Janssen (32) en zijn Belgische collega Kirsten De Kimpe (23) zijn beiden lid van de Vegan Strike Group, een groep activisten die zich inzet voor meer dierenrechten. Op 22 oktober zaten beiden aanvankelijk in het publiek van het Adventure World-park in Shirahama, in het westen van Japan, maar doken plots het water in tussen de dolfijnen. Ze hielden twintig minuten lang een protestbord omhoog en verzetten zich zo tegen de gruwelijke slachting van jaarlijks honderd dolfijnen in het Japanse Taiji. De Kimpe en Janssen werden onmiddellijk achter de tralies gestoken.

Vandaag kwam voor ouders en collega's van De Kimpe dan eindelijk het verlossende nieuws: de vrouw is vrijgelaten. Zij en haar medegevangenen - ook een derde activist zat in de cel - hebben wel eerst een boete van ruim 11.000 euro moeten betalen.

De familie van De Kimpe had in deze krant al gezegd ongerust te zijn omdat ze nog niets vernomen hadden van Kirsten. Collega's van bejaardencentrum Moervaartheem in Wachtebeke schreven zelfs het Belgische consulaat in Japan aan. Twee weken lang verbleef De Kimpe in de Japanse gevangenis van Tanabe zonder contact met de buitenwereld. Pas na veertien dagen mocht ze voor het eerst een advocaat spreken.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ruku nakamura

    schandalig 、had veel langer moeten vast zitten

  • Noel Sieuw

    Hier klopt iets niet in het artikel. Eind oktober opgepakt en 14 dagen geen advokaat mogen spreken? En we zijn nog maar 10 november! Voor mijn part hadden ze haar nog wel wat langer mogen houden. Misschien zit ze morgen al bij Van Gils?