Begrafenisondernemer terecht voor lege kist

FAMILIE FURIEUS OMDAT VROUW ZONDER HUN MEDEWETEN GECREMEERD WERD

Het doodsprentje van Simonne Vermeersch. Op 4 februari vond haar begrafenis plaats, zonder dat haar lichaam in de kist lag.
Repro Sarah Vandoorne Het doodsprentje van Simonne Vermeersch. Op 4 februari vond haar begrafenis plaats, zonder dat haar lichaam in de kist lag.
Een begrafenisondernemer uit Wachtebeke heeft gisteren terechtgestaan voor misbruik van vertrouwen. Begrafenissen Ongena organiseerde begin februari 2012 de uitvaart van de gelovige Simonne Vermeersch (74) zonder dat haar lichaam in de kist lag. "Wij hebben geen afscheid kunnen nemen van mama", getuigen de kinderen, die nog altijd zwaar aangedaan zijn.

"Bedankt voor de begrafenis." Dat zijn de laatste woorden die Katrien Fermont, de dochter van Simonne Vermeersch, zei tegen de begrafenisondernemer, die haar moeder liet cremeren voor de plechtigheid plaatsvond. Op dat moment hadden de familieleden nog geen flauw benul dat zij, samen met 350 trouwe kerkgangers, een lege kist hebben beweend in de Sint-Catharinakerk in Wachtebeke.


Om organisatorische redenen had Begrafenissen Ongena de crematie op voorhand laten plaatsvinden. Dat deelde de begrafenisondernemer, die intussen op pensioen is, niet mee aan de familie "om hun leed niet te verzwaren".

Factuur van 6.500 euro

Om die reden dagvaardde advocaat Raan Colman de begrafenisondernemer uit Wachtebeke voor misbruik van vertrouwen. "De man was enkel gevraagd om de plechtigheid te organiseren. Hij loog zelfs tegen zijn medewerkers over de crematie. Op het meest emotionele moment van een mensenleven verkoopt hij een hele cinema. En achteraf stuurt hij de gepeperde rekening", zei Colman. Die factuur van 6.500 euro wil de familie dan ook niet betalen.


Sinds de feiten is Katrien, die 15 jaar geleden naar Wetteren verhuisde, de begrafenisondernemer niet meer onder ogen gekomen. Hij heeft zich inmiddels geëxcuseerd, maar naar de raadkamer stuurde hij zijn kat. Op de zitting van gisteren was enkel zijn advocaat aanwezig. "Ik had hem graag eens gezien, om hem duidelijk te maken wat hij aangericht heeft. Want hoe belachelijk is het eigenlijk niet om tegen een lege kist te spreken?", zegt Fermont.

Diepgelovig

"Mama was zo geliefd, ze deed alles voor de kerkgemeenschap. De laatste momenten met haar heeft hij niet enkel ons, maar alle kerkgangers afgepakt. We zijn niet eens zeker of de as in haar urne nu werkelijk van haar is", aldus Fermont. Dat heeft de familie laten onderzoeken. "Dat het menselijke as is, staat vast, maar of het van haar is kan niet met zekerheid gezegd worden."


Nu willen Katrien en de andere familieleden rust en afscheid nemen van Simonne: "Eindelijk afscheid nemen van ons ma, dat willen we. Het liefst opnieuw in een kerk."


De rechter moet nu beslissen of er sprake is van een misdrijf. Vonnis op 18 november.