‘Mola’ maakt van broodbakken ‘een kinderspel’

“Diep met je vingers in het deeg!? Da’s keiplezant!”

De kinderen gaan tijdens het bakfeestje zelf aan de slag.
Kristof Vereecke De kinderen gaan tijdens het bakfeestje zelf aan de slag.
Het provinciaal Molencentrum ‘Mola’ in Puyenbroeck maakt van broodbakken een kinderspel. Tijdens een bakfeestje leren kinderen er alle kneepjes van het bakkersvak en ontdekken ze tegelijkertijd het eeuwenoude geheim van de molenaar.

Alle (binnen)speeltuinen al gezien, geen waterratten in huis of te druk in de bioscoop? Dan is een uitstapje naar het provinciaal molencentrum ‘Mola’ in Puyenbroeck misschien wel de geknipte Paasvakantieactiviteit. Daar organiseren ze tegenwoordig ‘bakfeestjes’. “Met echt meel van de provinciale molens”, staat te lezen op de website van het ‘Mola’. “Maar dan moeten de kinderen wel eerst zelf hun graan malen”, zegt Sandra Blom, die de bakworkshops begeleidt. Sandra is in het dagelijkse leven molenaarsvrouw en gastvrouw in de Molens van Ertvelde. Ze weet met andere woorden waarover ze praat. “In het molenmuseum kunnen kinderen kennismaken met het molenaarsvak en de verschillende soorten molens. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag. Ze malen graan, maken deeg, kneden en bakken uiteindelijk hun eigen broodje. Heel erg laagdrempelig allemaal.”

Verjaardagsfeestje

De achtjarige Max en zijn vrienden van basisschool Sint-Laurens Overslag vonden het er geweldig. Max vierde er zijn verjaardagsfeestje. “Vorig jaar zijn we naar de bioscoop geweest, maar we wilden eens iets anders. Iets actief, maar tegelijkertijd ook iets waar elk kind aan kan deelnemen en waar ze iets van opsteken”, vertelt Cindy van Bambost, mama van Max. “Na een beetje googelen kwamen hier bij het ‘Mola’ in Puyenbroeck terecht. Zo’n bakfeestje leek ons wel wat. Niet dat Max thuis de grote bakker is, maar hij is wel een echte zoetekauw.”

Een bakfeestje in het Mola is dolle pret.
Kristof Vereecke Een bakfeestje in het Mola is dolle pret.

Stiekem drolletje gedraaid

Max lijkt alvast van plan nog te zullen bakken in de toekomst. “Vooral het kneden is keiplezant!”, weet Max. “Diep met je vingers in het deeg! En hard knijpen!” “Max heeft duidelijk goed opgelet”, weet begeleidster Sandra. “Het is echt heel belangrijk om goed te kneden. Anders zal je deeg niet genoeg rijzen.” Lana vond het vormen maken met het deeg dan weer het allerleukst. “Ik heb stiekem een drolletje gedraaid!” Of ze dat straks ook gaat opeten? “Tuurlijk! Met préparé!”, lacht haar klasgenootje Sem. Bakken is duidelijk niet alleen gezellig, het is leerrijk en nog eens keiplezant ook. En misschien wel de vakantietip voor wie eens iets anders wil tijdens de Paasvakantie. Wie er een verjaardagsfeestje organiseert, kan ook nog eens rekenen op stapels lekkere pannenkoeken van zelfgemalen meel. Tijdens het rijzen van het deeg en het bakken is het bovendien heerlijk spelen in de grote tuin van het molenmuseum. Nadien kan je eventueel nog een bezoekje brengen aan het provinciaal domein van Puyenbroeck.

"Diep met je vingers in het deeg, da's keiplezant!"
Kristof Vereecke "Diep met je vingers in het deeg, da's keiplezant!"

Praktisch

Het Mola is van woensdag tot vrijdag vrij te bezoeken van 9.30 tot 17 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.30 tot 18 uur. Een bakworkshop kost 130 euro voor groepen tot 15 kindjes. Meer info en reserveren via mola@oost-vlaanderen.be of 09 342 42 40.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.