Waasmunster kiest voor duurzame openbare verlichting

De nieuwe LED-verlichting op het marktplein van Ternat.
Mozkito De nieuwe LED-verlichting op het marktplein van Ternat.
De gemeente Waasmunster heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2027 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius.

“In onze gemeente staan momenteel 2.288 verlichtingstoestellen opgesteld die samen in 2018 814.283 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 188.914 kg. Vandaag staan er reeds 472 ledtoestellen in Waasmunster. Via de versnelde ombouw mikken wij vooral op een forse daling van het energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme gemeenten ”, stelt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V).

Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44.000 ton aan CO2.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chris Reezist

    De zuinigste kostenbesparing bereikt men nog altijd door het licht uit te schakelen. Led lampen verbruiken energie, en dikwijls meer dan de gemiddelde van mening is. Er zijn maar weinigen die weten dat een oranje Lagedruk-Natriumlamp (type sox-e) zuiniger is. Hier een overzicht van lumen en verbruik: Sox-e 66w 10500 Lumen, Led 71w 9500 Lumen. Voor alle overige lichtbronnen is Led momenteel wel zuiniger.