Site Hoogendonck drukt prijs woningen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAASMUNSTER

Voor jonge gezinnen is het vaak geen eenvoudige opdracht om een betaalbare woning te vinden in Waasmunster. Hoe kan een nieuwe bestuursploeg dit euvel aanpakken?

Burgemeester Michel Du Tré (CD&V) wijst op het private karakter van de vastgoedmarkt. "Als gemeentebestuur kan je niet rechtstreeks in de markt ingrijpen. De bouwgronden van de gemeente zelf zijn wel een instrument om de markt te corrigeren. Net daarom maken we de site Hoogendonck aan de Nijverheidslaan vrij. We kunnen op deze plaats tot 50 betaalbare bouwgronden aanbieden, met voorrang voor onze eigen jonge gezinnen."

Ook OCMW-voorzitter Tom Baert (N-VA) verwijst naar Hoogendonck als voorbeeld. "Bij een nieuwe ontwikkeling besteden we de nodige aandacht aan kwalitatieve en betaalbare woningen voor middenklassegezinnen. We voorzien een gevarieerd woonaanbod waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om levenslang in Waasmunster te wonen. We zetten in op de vraag naar betaalbare starterswoningen, eengezinswoningen en specifieke woonmogelijkheden voor ouderen."

Rik Daelman (Open Vld) erkent de nood aan betaalbare woningen. "Als je het woord betaalbaar uitspreekt, gaat het over de prijs. En prijs hangt dikwijls af van vraag en aanbod. Dus moeten wij aanbod creëren. Dit kan door zinniger om te springen met de bouwpercelen: het is logisch dat klassieke verkavelingen meer plaats en groen verbruiken dan slim opgebouwde woonwijken. Als blijkt uit de woonbehoeftestudie dat er nog meer vraag is en wij daarvoor een woonuitbreidingsgebied moeten aansnijden, moeten wij dit op de meest duurzame manier doen: een invulling met een 'park'-karakter."

Miejeanne Van Herreweghe (Groen) pleit voor het toepassen van een Community Land Trust op de site Hoogendonck. "De kopers kopen het huis zonder de grond. Dat drukt de prijs aanzienlijk." Verder pleit Groen voor het omvormen van grote woningen (villa's en boerderijen) tot meergezinswoningen. "Vrijgekomen percelen in de dorpskernen moeten ook maximaal benut worden door meergezinswoningen te bouwen met twee-drie woonlagen." (YDS)

Op de huidige site van gemeenschapscentrum Hoogendonck zullen in de toekomst vijftig woningen gebouwd worden.
Yannick De Spiegeleir Op de huidige site van gemeenschapscentrum Hoogendonck zullen in de toekomst vijftig woningen gebouwd worden.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Steven Van Oost

    Waarom werd het Vlaams Belang niet gehoord?