Open Vld vraagt zwaardere beveiliging aan parkings E17: “Vluchtroute voor transmigranten en inbrekers”

In de omheining aan de E17-parking is een gat gemaakt.
Yannick De Spiegeleir In de omheining aan de E17-parking is een gat gemaakt.
Oppositiepartij Open Vld dringt aan op een strengere beveiliging van de snelwegparkings langs de E17 in Waasmunster. Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) bevestigt dat transmigranten zich ophouden in de omgeving. “Ook wij dringen bij het Agentschap Wegen en Verkeer aan op een oplossing.”

Het is Open Vld-bestuurslid en BIN-coördinator van Waasmunster Centrum Matthias Notte die de toestand aan de kaak stelt. “De omheining van de parkings vertoont heel wat gaten en op sommige plaatsen ligt ze volledig plat. Aan de kant van de Heide is er zelfs een pad over de beek gemaakt met een bijhorend ‘poortje’ in de rastering en in het hogere gras zie je ‘olifantenpaden’: regelmatig bewandelde stroken”, meldt hij.

Volgens Notte maken niet enkel transmigranten gebruik van het pad, maar zien inbrekers die de Heide als doel hebben ze ook als vluchtroute. “Een van de omwonenden meldde ons dat hij rond de gracht al inbrekersmateriaal heeft gevonden.”

De omheining is vernield op verschillende plaatsen.
RV De omheining is vernield op verschillende plaatsen.
De omheining is vernield op verschillende plaatsen.
RV De omheining is vernield op verschillende plaatsen.

Notte vraagt het gemeentebestuur om in overleg te gaan met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om de problematiek aan te pakken. “Het is inderdaad AWV die deze parkings moet onderhouden. Zij komen af en toe dan ook wat kleine herstelwerken uitvoeren, maar andere parkings in Vlaamse gemeenten zoals Drongen of Jabbeke kregen na sterk aandringen van het lokaal gemeentebestuur wel zwaardere beveiliging of zelfs bewaking. In onze gemeente is daar helaas geen sprake van. Daarom doen we een warme oproep om de aandacht rond deze problematiek gevoelig aan te scherpen.”

Omwonenden merkten platgetrapte paden op in de omgeving van de parking.
RV Omwonenden merkten platgetrapte paden op in de omgeving van de parking.

Drone

Volgens burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) maakt het gemeentebestuur daar al werk van. “Zeer recent nog hebben we met de zonale veiligheidsraad een bezoek gebracht aan de bewuste parkings. Met behulp van een drone werd eerder door de politie effectief de aanwezigheid vastgesteld van enkele tientallen transmigranten. Wij delen de mening van Open Vld in dit dossier en zijn net als zij vragende partij voor een oplossing van dit ernstig probleem van mensensmokkel. Wij zijn al enige tijd in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en onze politiezone over deze problematiek. Helaas gaat het om een vrij omvangrijk gebied én omheining, waardoor dit probleem niet op één-twee-drie kan opgelost worden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.