Handelaars opgelucht na heropening Hoogstraat en Stationsstraat: "Werken waren zware dobber"

De pas vernieuwde straten werden feestelijk geopend met een optocht.
Yannick De Spiegeleir De pas vernieuwde straten werden feestelijk geopend met een optocht.
Herman Van Daele en Christine Carmeliet van delicatessenzaak 'Belle Epoque' in de Stationsstraat heropenen deze week hun winkel na een sluiting van enkele maanden.
Yannick De Spiegeleir Herman Van Daele en Christine Carmeliet van delicatessenzaak 'Belle Epoque' in de Stationsstraat heropenen deze week hun winkel na een sluiting van enkele maanden.
Na grootschalige rioleringswerken zijn de Hoogstraat en de Stationsstraat in Waasmunster feestelijk geopend door het gemeentebestuur en de bewoners van de straat. “Het was een zware periode, maar we hebben het overleefd”, zegt Ann De Smedt van dagbladhandel De Griffel.

Met de heropening van de straten komt een einde aan een dossier dat meer dan tien jaar aansleepte. Politieke discussies over de invulling van de heraanleg, onteigeningen en overname van het oorspronkelijk aangestelde studiebureau zorgden voor het nodige oponthoud, maar nu kunnen de bewoners en de handelaars in de straat dus eindelijk opgelucht ademhalen.

Voor de lokale middenstand komt het einde van de werken er geen moment te vroeg. "Ik zag gedurende de werken mijn omzet met maar liefst driekwart dalen", vertelt Ann De Smedt van dagbladhandel De griffel, gevestigd op de hoek van de Stationsstraat en Lucien Rechlerstraat. "De werken waren een zware dobber. Het merendeel van mijn klanten heb ik uit passage. Het was een zware periode, soms echt om te huilen, maar we hebben het overleefd. We zijn zeer tevreden met het resultaat. Het is ook een goede zaak dat men voor voldoende parking voorzien heeft, dat is een groot pluspunt voor de zelfstandigen in de straat.”

Herman Van Daele en Christine Carmeliet van delicatessenzaak 'Belle Epoque' in de Stationsstraat namen in mei zelfs het drastische besluit om hun zaak voor een aantal maanden te sluiten. "We zagen nog amper klanten", vertelt Christine. "Wij werken met verse producten, die maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Heel wat producten zoals chocolade, pralines en koekjes worden door mijn man zelf met zeer veel liefde gemaakt. Als je dat mooie werk dan moet weggooien omdat het niet verkocht raakt, doet dat pijn, maar vanaf dinsdag 2 oktober kunnen onze klanten weer bij ons terecht”, glundert Christine.

De straat werd feestelijk geopend door een fanfare.
Yannick De Spiegeleir De straat werd feestelijk geopend door een fanfare.

In het algemeen zagen alle zelfstandigen die in de werfzone gevestigd zijn hun omzet sterk terugvallen. "Dat is helaas onvermijdelijk, maar de ingrijpende werken waren echt broodnodig”, zeggen burgemeester Michel Du Tré (CD&V) en schepen van Openbare Werken Jurgen Bauwens (CD&V). "De rioleringen waren rot, het wegdek was in erbarmelijke staat en ook de voetpaden en parkeerstroken lagen er rampzalig slecht en zelfs zeer gevaarlijk bij. We hebben zo goed als kon geïnformeerd naar de bewoners en zaakvoerders. Gelukkig liepen de werken mooi volgens schema".

Aan het kruispunt van de Stationsstraat met de Ommegangsdreef heeft Waasmunster sinds kort haar eerste regenboogzebrapad.
Yannick De Spiegeleir Aan het kruispunt van de Stationsstraat met de Ommegangsdreef heeft Waasmunster sinds kort haar eerste regenboogzebrapad.

Als kers op de taart werd zaterdag ook nog een blikvanger aangebracht op het kruispunt van de Stationsstraat met de Ommegangsdreef. Daar werd een zebrapad in gebruik genomen met verschillende kleuren als teken van verdraagzaamheid en naar het voorbeeld van de buren van Sint-Niklaas. Op enkele kleine details na is de straat afgewerkt. Zo zal binnen een tweetal weken de belijning nog aangebracht worden. Daardoor is het nog even wachten op een definitieve openstelling voor het verkeer. De bomen zullen in het voorjaar aangeplant worden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.