Expo toont ‘stille getuigen’ uit Eerste Wereldoorlog: “Overgrootvader streed vier jaar aan front”

Andy Daelman van NSB Waasmunster toont in de expo oorlogsrelikwieën die zijn overgrootvader Karel meebracht van het front.
Yannick De Spiegeleir Andy Daelman van NSB Waasmunster toont in de expo oorlogsrelikwieën die zijn overgrootvader Karel meebracht van het front.
In kasteel Blauwendael loopt sinds deze week een markante tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Beroepsmilitair Andy Daelman biedt via zijn verzameling een inkijk in het leven aan het front. “De souvenirs die mijn overgrootvader Karel meebracht van het front zijn stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog”, aldus Daelman.

Als voorzitter van de Waasmunsterse afdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB) is Andy Daelman betrokken bij de activiteiten rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De expo die geopend werd in kasteel Blauwendael is één van de slotactiviteiten van het herdenkingsprogramma.

Helmen van het Belgische leger.
Yannick De Spiegeleir Helmen van het Belgische leger.

In verschillende vitrinekasten kunnen bezoekers tal van curiosa bewonderen die verband houden met de Eerste Wereldoorlog. In één van de ruimtes hangt een imposante foto van een soldaat: Karel Daelman, de overgrootvader van Andy. “Als twintigjarige werd hij als jonge soldaat in opleiding in 1914 gemobiliseerd voor de oorlog”, vertelt Andy. De zaken die hij meenam van het front, zoals een klok of een aansteker zijn te bezichtigen tijdens de expo. Net als zijn ‘vuurkaart’: een erkenning die een soldaat kreeg als hij minimum 1 jaar aan het front had gestreden.”

Ook andere bezienswaardigheden maken het de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling. Zoals een de vlag van de Vlaamse Leeuw die aan het front werd gemaakt of een stafkaart van het Duitse leger. Daelman beschikt bovendien over een collectie beenbeschermers en helmen van het Belgisch leger. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen heel wat soldaten te kampen met hoofdletsels.” Ook brievenopeners gemaakt van oorlogsmateriaal wekken de aandacht, net als een geweer dat werd gebruikt in de slag bij Passendale in 1917. Met de hulp van de heemkundige kring van Waasmunster toont Andy ook de eerste vlag van de Waasmunsterse oud-strijdersbond.

De eerste vlag van de Waasmunsterse oud-strijdersbond uit 1919.
Yannick De Spiegeleir De eerste vlag van de Waasmunsterse oud-strijdersbond uit 1919.

Andy Daelman heeft het verzamelvirus van geen vreemden. Zijn grootvader Julien, zoon van Karel, was actief lid bij het verzet in het Waasland tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hij begon op zijn beurt in september 1944 met zijn eigen verzameling van oorlogsmaterialen die de Duitsers en de geallieerden achterlieten tijdens de bevrijding in onze contreien”, aldus Andy.

Uiterlijk over twee jaar hoopt de verzamelaar en beroepsmilitair zijn eigen oorlogsmuseum te openen. “In navolging van mijn grootvader, die zelf oorlogsmusea had in Zwijndrecht en Beveren”, vertelt hij. “Indien er mensen zijn die thuis nog een stuk uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog liggen hebben, mogen ze met mij contact opnemen.”

De tentoonstelling ‘Stille getuigen van het Vlaamse front’ van NSB Waasmunster is gratis te bezichtigen op 1, 2, 3, 4, 9 en 10 en 11 november van 10 tot 17 uur (behalve op zaterdag van 14 tot 17 uur). Een rondleiding op afspraak is mogelijk via andy.daelman@hotmail.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.