Bewoners protesteren tegen bouwplannen in Schietakkerstraat: “Draagkracht van onze dorpskern staat onder druk”

Isabelle Bundervoet en Marijke Van Arnhem voor de parking in de Schietakkerstraat die de gemeente in de etalage heeft gezet.
Yannick De Spiegeleir Isabelle Bundervoet en Marijke Van Arnhem voor de parking in de Schietakkerstraat die de gemeente in de etalage heeft gezet.
Een groep bewoners uit het centrum van Waasmunster luidt de alarmbel naar aanleiding van verkavelingsplannen op een stuk grond tussen de Schietakker- en Rivierstraat. “De leefbaarheid in onze gemeente dreigt ten koste te gaan van de heersende bouwwoede”, klinkt het bij het buurtcomité.

Er staan momenteel heel wat bouwprojecten op stapel in Waasmunster. Op de hoek van de Kerkstraat en de Pontravelaan is de bouw van elf woningen en de inplanting van een KMO-zone gepland, in de Roosenberglaan omvat het project ‘Molenaarsplein’ 25 woningen. In de Wareslage ontstond recent nog buurtprotest naar aanleiding van de plannen om een woonuitbreidingsgebied te verkavelen.

In het centrum van de gemeente zorgen de plannen voor de bouw van twaalf woningen op een stuk grond tussen de Vierschaar, Schietakker-, Kouter- en Rivierstraat voor ongerustheid bij de bewoners. “De gemeente heeft de parking in de Schietakkerstraat te koop gezet. Als die verkoop doorgaat, kan de parking mogelijk omgevormd worden tot een toegangsweg naar het woonproject”, verduidelijken Isabelle Bundervoet en Marijke Van Arnhem namens het buurtcomité. Ze vragen dat het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid neemt. 

De Schietakkerstraat kampt op piekmomenten nu al met een hoge parkeerdruk.
RV De Schietakkerstraat kampt op piekmomenten nu al met een hoge parkeerdruk.

Volgens de buurtbewoners gaat de leefbaarheid in hun gemeente ten koste van de bouwwoede. “De draagkracht van onze dorpskern staat onder druk. In onze buurt staat de straat nu al vol geparkeerd, zeker op drukke momenten zoals de start en het einde van de schooldag. Als daar nog een woonproject bij komt, zullen die problemen enkel toenemen. Bovendien is het nu al uitkijken aan het kruispunt van de Vierschaar, extra verkeer zal de situatie niet ten goede komen. En dan hebben we het nog niet gehad over de problemen van inkijk en privacy als een woonproject verrijst tussen onze bestaande woningen. Het sympathieke en authentieke dorpskarakter van Waasmunster moet onherroepelijk wijken voor de plannen van projectontwikkelaars.”

Betonstop

Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) erkent dat er een bouwwoede heerst door de aangekondigde betonstop. “Als kleine gemeente zijn wij echter niet in staat om eigenaars financieel te compenseren als zij hun bouwgrond verliezen. Het is de taak van de hogere overheid om hiervoor een kader te scheppen.” Bauwens ziet geen graten in de verkoop van de parking. “Uiteraard streven wij naar een gezonde begroting. De verkoop van de parking in de Schietakkerstraat past in dat plaatje. Ook een verkoop van de pastorie en de tekenacademie op de Ruyter staan op de planning.” De burgemeester wijst er ook op dat er nog geen vergunningsaanvraag is ingediend voor het betreffende gebied. “Pas dan kan de gemeente een advies formuleren.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nathalie Bogaert

    Een echte schande