Bestuurder die onder invloed drie fietsers van de weg maaide aan Koolputten riskeert jaar cel

De beklaagde riskeert een celstraf van 1 jaar.
Koen Baten De beklaagde riskeert een celstraf van 1 jaar.
T.B., die op 31 augustus 2018 onder invloed en aan onaangepaste snelheid een moeder met haar twee kinderen van 6 en 9 jaar van de weg maaide, riskeert een jaar cel. De drie fietsers overleefden het ongeval, maar verkeerden een tijdlang in kritieke toestand. De moeder deed in de rechtbank een emotionele oproep naar bestuurders: “Denk toch na voor je achter het stuur kruipt", klinkt het. 

Het zware ongeval gebeurde omstreeks 20 uur ‘s avonds. Sint-Niklazenaar T. reed met zijn gloednieuwe BMW op de N41 toen hij richting de Koolputten in Waasmunster zijn bocht langs de linkerkant van de weg nam en daarbij een moeder en haar twee jonge kinderen van de weg maaide. De twee jonge kinderen verkeerden een tijd in levensgevaar, maar herstelden na ruim een jaar en meerdere operaties

“Na controle bleek T.N. 0,90 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De botsingssnelheid was 64 kilometer per uur in plaats van de toegestane 50 kilometer per uur, maar mogelijk reed hij nog sneller", aldus het Openbaar Ministerie. Naast het jaar gevangenisstraf riskeert hij ook een geldboete, een rijverbod van vijf jaar en alle examens. Het OM vroeg ook om de verbeurdverklaring van zijn voertuig. 

De moeder richtte zich tijdens de zitting tot autobestuurders, en viseerde daarbij ook T.B.. “Ik heb twee prachtige kinderen die veel pijn gehad hebben” klinkt het. “Door een stommiteit van één man was dit bijna allemaal verwoest. Ik vraag voor nu gerechtigheid, maar wil ook oproepen om twee keer na te denken vooraleer je achter het stuur kruipt.” 

Het ongeval gebeurde aan de koolputten
Kristof Pieters Het ongeval gebeurde aan de koolputten

Verschillende getuigen spraken die avond al van overdreven snelheid bij de man. “Hij wilde zijn nieuwe auto vermoedelijk eens testen of showen", zegt de advocaat van de slachtoffers. “Op de plaats van het ongeval staat bovendien nog geen enkele duidelijke signalisatie en snelheidsbeperking, iets wat de moeder ook stoort want ze wil niet dat er daar nog eens een ongeval gebeurt", klinkt het. 

Spijt

De beklaagde betoonde zijn spijt in de rechtbank en beseft dat alleen hij schuldig is aan het ongeval. “Ik heb een stevige les geleerd en besef dat dit niet hoort op de weg. Ik rijd ook niet meer als ik nu ergens iets gedronken heb”, aldus B. Ook de advocaat van de beklaagde excuseerde zich nogmaals ten opzichte van de familie en de gebeurtenissen. “Hij neemt de volle schuld op zich. Hij reed onaangepast, maar misschien verdient mijn cliënt wel een tweede kans, ik wil dan ook vragen om mild te zijn in de uitspraak", klinkt het. Politierechter Peter D’Hondt doet uitspraak op 20 december. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.