2.000 Waasmunsternaars nemen samen met familie afscheid van burgemeester Michel Du Tré: “Zelfs op je laatste avond deed je ons nog lachen”

Inge Braeckmans, weduwe van de burgemeester, bracht een mooi eerbetoon aan haar overleden man.
Geert De Rycke Inge Braeckmans, weduwe van de burgemeester, bracht een mooi eerbetoon aan haar overleden man.
In de aula van crematorium Heimolen hebben zaterdagnamiddag ruim 2.000 aanwezigen de uitvaart van de betreurde Waasmunsterse burgervader Michel Du Tré (51) bijgewoond. Zijn weduwe Inge en kinderen Leonie en Mattice schetsten een liefdevol portret van hun echtgenoot en vader. “Wees niet triest als je aan hem terugdenkt, maar neem een voorbeeld aan zijn kracht en moed. Dan is zijn dood misschien toch niet voor niks geweest”, sprak zijn zoon Mattice de aanwezigen toe.
Agenten van de lokale politiezone brachten een eresaluut aan de overleden burgemeester.
Geert De Rycke Agenten van de lokale politiezone brachten een eresaluut aan de overleden burgemeester.

Liedjes van Coldplay en Dire Straits, een protocollair eresaluut van de politieagenten van de zone Hamme-Waasmunster, maar ook: geen uitvaart in de centrumkerk van Waasmunster, wél een afscheidsplechtigheid in crematorium Heimolen. Michel Du Tré had in zijn laatste weken zijn afscheid tot in de puntjes geregisseerd. Voor een christendemocratische politicus is het opmerkelijk om een uitvaart in een crematorium te verkiezen boven een kerkelijke uitvaart. Zijn weduwe gaf in haar sterke openingsrede de postume verklaring van haar man. “Ik begrijp de zin van het lijden niet. Als de pastoor belt, vraag hem dan dat hij die uitlegt. Als ik er sommigen, nog één keer, mee tegen de schenen schop, dan is dat maar zo.”

Dochter Leonie, zoon Mattice en weduwe Inge schetsten een liefdevol portret van hun betreurde vader en echtgenoot.
Geert De Rycke Dochter Leonie, zoon Mattice en weduwe Inge schetsten een liefdevol portret van hun betreurde vader en echtgenoot.

Er waren heel wat politieke prominenten aanwezig op de uitvaart van de burgervader: CD&V-ministers Hilde Crevits (oud-studiegenote van Du Tré) en Pieter De Crem, voormalig minister Joke Schauvliege, nationaal partijvoorzitter Wouter Beke en collega-burgemeesters zoals Piet Buyse (Dendermonde) en Hans Knop (Zele). Zij bleven echter op de achtergrond: de familie en vrienden die het woord namen schetsten een beeld van de liefhebbende vader, echtgenoot, broer en kameraad die Michel, naast zijn publieke rol als burgemeester en advocaat, voor hen was geweest.

Geert De Rycke

“Jij leerde me dat je een goed stukje taart best voor bij het ontbijt houdt, dan smaakte het nog het best”, schetste dochter Leonie een beeld van haar vader als levensgenieter. “Als je af en toe wat tijd overhad, keken we samen naar series. We keken allebei reikhalzend uit naar het tweede seizoen van de Callboys. Het zal je ongetwijfeld deugd doen dat je uitvaart nu in dezelfde aula plaatsvindt als die van ‘Jay Vleugels’. Zelfs op jouw laatste avond hebben we nog gelachen met je mopjes. Jij bent mijn allerliefste papa voor altijd. Tot snel, ik zie je graag.”

Ministers Hilde Crevits en Pieter De Crem namen plaats naast het gemeentebestuur van Waasmunster.
Geert De Rycke Ministers Hilde Crevits en Pieter De Crem namen plaats naast het gemeentebestuur van Waasmunster.

Het laatste woord was voor zijn zoon Mattice, die de hoop uitsprak dat de aanwezigen ‘een stukje van hem meenemen’. “Mijn vader was een trots man in beide betekenissen van het woord. Hij was zo fier als een pauw: alles moest tot in de puntjes geregeld zijn: het juiste pak, glad geschoren, geparfumeerd. Hij vond eer in de dingen die hij deed en hield niet van aanmodderen. ‘Wat je zelf doet, doe je beter’. Maar hij was ook trots op andere mensen, op de Waasmunsternaars en wat zij elk op hun eigen manier verwezenlijkten. Wees niet triest als je aan hem terugdenkt, maar neem een voorbeeld aan hem. Wees fier op iedereen die probeert. Dan is zijn dood misschien toch niet voor niks geweest.”

Joke Schauvliege brengt een laatste groet.
Geert De Rycke Joke Schauvliege brengt een laatste groet.

Eerder had waarnemend burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V), die Du Tré naar alle waarschijnlijkheid opvolgt, het woord genomen. “Michel was een groot mens in de ruimste zin van het woord. Hij had de uitstraling van een staatsman en heeft een grote steen verlegd in het Waasmunsterse water. Ik zie hem als mijn politieke vader: iemand waar je letterlijk en figuurlijk naar opkijkt. In een van onze laatste gesprekken vroeg hij mij om onze gemeente te behoeden voor ‘malheuren’. We zullen er alles aan doen om de projecten waar hij zo naar uitkeek, zoals de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum De Meermin, te realiseren.” Ook Du Trés jeugdvriend zorgde voor een kippenvelmoment toen hij een staande ovatie vroeg en kreeg van de duizenden aanwezigen.

Geert De Rycke1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter Van Vlierberghe

    Ik leef met jullie mee. ook ik ken dat verdriet. Mijn pa is ook als burgemeester op 51 j leeftyd gestorven.Ik was toen 15j. maar er gaat geen dag voorbij of ik denk aan hem. Ik wens jullie veel steun.