"Zonder adres sta ik op straat"

ANDERSVALIDE BEWONER CAMPING WIL IN CARAVAN BLIJVEN

Danny Robbens leeft in zijn caravan op enkele vierkante meters.
Foto Yannick De Spiegeleir Danny Robbens leeft in zijn caravan op enkele vierkante meters.
Danny Robbens (59) vreest dakloos te worden nu het OCMW beslist heeft zijn adres op camping Gerstekot niet langer te erkennen. De man is na een hersenbloeding deels verlamd en leeft van een uitkering. "Met mijn inkomen van enkele honderden euro's vind ik onmogelijk een woning op de private woonmarkt."

Het leven zat Danny de voorbije jaren niet mee. Twee jaar geleden is hij tijdens een lunchpauze op zijn werk getroffen door een hersenbloeding. Hij raakte deels verlamd en verloor zijn job. "Bovendien zat ik voor mijn beroerte al in schuldbemiddeling. Normaal moesten die schulden al lang vereffend zijn, maar mijn vorige schuldbemiddelaar verduisterde een grote som. Die heb ik via de Orde van Advocaten gedeeltelijk kunnen recupereren."


Als gevolg van zijn financiële problemen woont Danny Robbens al enige tijd in een caravan op camping Gerstekot aan de Waasmunsterse Heide. "Ik leef hier al vijf jaar op een beperkte ruimte van 6 vierkante meter. De revalidatietherapeuten van AZ Lokeren die mij begeleiden, en overigens fantastisch werk leveren, kwamen mij hier al een bezoek brengen. Ze schreven zelfs een verslag om mij bij hoogdringendheid een sociale woning toe te wijzen, maar zonder resultaat."


Ondanks zijn moeilijke leefomstandigheden tracht Danny er het beste van te maken, maar nu dreigt hij ook zijn caravan te moeten verlaten. "Sinds kort heeft het OCMW beslist dat ik hier niet langer mijn adres mag houden. Zonder adres dreig ik op een nog lager inkomen terug te vallen. Ik moet op zoek naar een woning op de private huurmarkt. Ik sta op de wachtlijst voor een sociale woning, maar het kan gemakkelijk nog jaren duren vooraleer ik een sociale woning krijg toegewezen. Door mijn schuldbemiddeling hou ik slechts 400 euro over per maand. Met zo'n budget is het onmogelijk een huurwoning te vinden. Ik heb al verscheidene immokantoren aangeschreven, maar zonder resultaat", zucht Danny.

Eten in vuilnisbakken

De man schreef zelfs een brief aan het koningshuis om hem een helpende hand te reiken. "Aan een woning konden ze mij helaas niet helpen, maar een stichting van de koningin stortte wel 200 euro op mijn rekening. Ik ben daar dankbaar voor, maar ik vrees toch op straat te belanden. Uit noodzaak ga ik nu al geregeld eten halen uit de vuilnisbakken van de plaatselijke supermarkt."


OCMW-voorzitter Tom Baert (N-VA) reageert kort. "Op individuele dossiers mogen wij geen commentaar geven. Wel kan ik zeggen dat een referentieadres altijd tijdelijk toegekend wordt en dit wordt altijd tijdig gemeld aan de betrokken partij. Bovendien krijgen mensen in zo'n situatie altijd begeleiding van het OCMW."


Wie Danny Robbens wil helpen, kan de man bereiken via het nummer 0472/07.28.40.