"'t Heuverveld was verlieslatend"

OCMW BEREIKT AKKOORD MET VZW SAMEN OUDER VOOR UITBATING RUSTOORD

De gemeente garandeert dat inwoners voorrang blijven krijgen voor een opname in het woonzorgcentrum 't Heuverveld.
Foto Yannick De Spiegeleir De gemeente garandeert dat inwoners voorrang blijven krijgen voor een opname in het woonzorgcentrum 't Heuverveld.
Als eerste gemeente in onze regio gaat Waasmunster in zee met een private partner voor de uitbating van haar OCMW-woonzorgcentrum 't Heuverveld. De vzw Woonzorg Samen Ouder heeft in het Waasland al vier andere rustoorden onder haar hoede. "We hebben voldoende garanties ingebouwd dat onze inwoners voorrang krijgen bij het opnamebeleid", zegt burgemeester Michel Du Tré (CD&V).

De toekomst van het Waasmunsterse woonzorgcentrum 't Heuverveld is al jaren het onderwerp van discussie. Drie jaar geleden ontstond er nog ophef toen de CD&V-N-VA-meerderheid haar plannen bekend maakte om het huidige rustoord te slopen om een nieuw woonzorgcentrum op te trekken.

Schaalvoordelen

Uiteindelijk kwam het zover niet. Later was er de piste van een Waas Zorgbedrijf waarbij alle elf Wase gemeenten, Waasmunster inclusief, hun woonzorgcentra zouden onderbrengen om schaalvoordelen te bekomen.


Maar ook die plannen liepen af op een sisser. Uiteindelijk opteerde de meerderheid voor een publiek-private samenwerking met de vzw Woonzorg Samen Ouder die met woonzorgcentra De Ark, Grootenbosch, Heilig Hart-Tereken en Het Hof al vier woonzorgcentra uitbaat in de regio. "Door deze samenwerking creëren we een grootteschaal, die toegang geeft tot een gespecialiseerd netwerk en knowhow. Dit zal een grote meerwaarde betekenen voor de efficiëntie en de kwaliteit van de openbare ouderenzorg in onze gemeente", zegt burgemeester Michel Du Tré (CD&V).

Bedenkingen

Ook oppositiepartij Open Vld reageert positief op de beslissing, maar uit wel enkele bedenkingen.


"We zijn verheugd dat er eindelijk politieke wil is om de verlieslatende uitbating van het huidige woonzorgcentrum fundamenteel aan te pakken. We hebben ons steeds akkoord verklaard met een publiek-private samenwerking. Wel vinden we het jammer dat de meerderheid pas nu in actie is geschoten. Alle gemaakte ontwerpkosten voor de nieuwbouw gaan de vuilbak in. We lezen ook nergens bepalingen in het akkoord over de kwaliteitszorg over onze ouderenzorg", zegt gemeenteraadslid Geoffrey De Bock (Open Vld). Raadslid Miejeanne Van Herreweghe (Groen) onthield zich bij de stemming. Ook zij uitte haar bezorgdheid over de kwaliteit van de zorg. "Ook de vakbonden hebben hun bedenkingen geuit. Ze zijn niet akkoord met een privaat statuut voor de werknemers en vragen het behoud van een publiek statuut."


Burgemeester Du Tré verdedigt de beslissing van zijn meerderheid. "Velen onder ons brengen regelmatig een bezoek aan het woonzorgcentrum. We zullen allen nauw toezien op het behoud van de kwaliteit van de zorg. We behouden inspraak in het beleid en hebben een vetorecht afgedwongen bij het opnamebeleid. Zo kunnen we garanderen dat onze inwoners en mensen met een band met Waasmunster voorrang krijgen."