"Mensensmokkelaars verleggen actieterrein"

POLITIE PAKT IRAKESE ILLEGAAL OP IN BUURT VAN TRUCKPARKING E17

De politie heeft aanwijzingen dat er opnieuw een bende mensensmokkelaars actief is in de omgeving van de truckparking aan de E17.
Foto Kristof Pieters De politie heeft aanwijzingen dat er opnieuw een bende mensensmokkelaars actief is in de omgeving van de truckparking aan de E17.
Er zijn sterke aanwijzingen dat een bende mensensmokkelaars opnieuw probeert gebruik te maken van de truckparking E17 als opstapplaats voor illegalen. Dat kwam aan het licht na de arrestatie van een Irakees, die in de buurt rondzwierf.

De zaak kwam aan het licht nadat een politiepatrouille werd uitgestuurd naar de Kuilstraat in Waasmunster voor verdachte gedragingen. Vlakbij de E17 bevinden zich enkele halfverharde wegen met een handvol huizen. Buurtbewoners vonden het vreemd toen iemand daar wat doelloos rondhing en alarmeerden de politie.


Die kon de verdachte snel vatten. Het bleek te gaan om een Irakees van 34 jaar zonder geldige verblijfsvergunning. De man had papieren van het OCMW Gent op zak waaruit bleek dat hij zich daar al had aangeboden, maar was niet in bezit van geldige verblijfsdocumenten.

Klein papiertje

De agenten vonden het vooral vreemd dat hij een klein papiertje op zak had met 'Waasmunster, Kuilstraat nrs 31 tem 70' op geschreven. Volgens zijn verklaringen had een vriend hem dat gegeven en had hij een taxi naar dat adres genomen. Wat hij daar dan precies te zoeken had, kon hij niet uitleggen. Al snel werd duidelijk waarom. In een ander document trof de politie namelijk de naam van een vreemdeling aan die gekend staat voor mensensmokkel. Het opschrift op het briefje bleek exact hetzelfde opschrift te zijn van het straatnaambordje van een doodlopend stukje van de Kuilstraat dat net aan het begin van de Eekhoekstraat ligt. De Eekhoekstraat leidt naar de bossen achter de truckparking langs de E17.


Vanuit deze straat kan men dus ongezien en snel de vrachtwagenparking opgaan. De politie vermoedt dan ook dat het gaat om een vreemdeling die naar deze plaats werd geleid door mensensmokkelaars. Vermoedelijk moest hij via de veldweg de parking betreden en zou hij daar opgepikt worden voor transport naar Groot-Brittannië. "We hebben al vaker vreemdelingen in deze bossen aangetroffen", klinkt het bij de politie. "Het lijkt er sterk op dat een bende probeert gebruik te maken van de truckparking langs de E17 als opstapplaats voor illegale transporten."

"Wees alert"

De opgepakte Irakees werd door de politie kort aangehouden, maar werd na contact met dienst Vreemdelingenzaken terug vrijgelaten. Hij kreeg wel een bevel om het grondgebied van België te verlaten binnen de week. Het is niet de eerste keer dat er mensensmokkelaars actief zijn in Waasmunster. Begin vorig jaar werd ook al een Koerdische bende opgerold en in 2015 werden er vier Oekraïense mensensmokkelaars aangehouden voor de moord op een Litouwse trucker op 7 mei 2015. De politie van de zone Hamme/Waasmunster roept omwonenden intussen op alert te zijn en steeds de politie in te lichten als men vreemdelingen ziet rondzwerven in de omgeving.