"Educatief lokaal in zeecontainers? Toch niet op kerkhof"

BEWONERS BEZORGD OVER OMVORMING BEGRAAFPLAATS TOT PARK

De inwoners van Waasmunster uiten hun bezorgdheid over de toekomstplannen voor de begraafplaats.
Yannick De Spiegeleir De inwoners van Waasmunster uiten hun bezorgdheid over de toekomstplannen voor de begraafplaats.
Met een belevingswandeling heeft de gemeente Waasmunster gisteren een inspraakmoment gehouden voor haar bevolking over de herinrichting van begraafplaats Centrum tot een groene ontmoetingsplek. Een scenario dat gevoelig ligt bij inwoners wiens familie er begraven ligt.

Al sinds 2013 is er een uitdoofscenario van kracht voor begraafplaats Centrum aan de Pontravelaan in Waasmunster. Door de ligging aan de Durme is de meersengrond erg drassig wat steeds problemen veroorzaakte bij begravingen. De afgelopen jaren werden al enkele honderden grafzerken verwijderd en ontwikkelde het gemeentebestuur in samenspraak met het Regionaal Landschap Schelde-Durme een toekomstvisie om de begraafplaats om te vormen tot een multifunctionele, groene ontmoetingsplek.


De gemeente ziet in het vergroeningsproject de kans om een link te leggen naar de geschiedenis van de site Pontrave, een handelscentrum dat in de Gallo-Romeinse tijd nabij de Durme lag. "Momenteel ligt het kerkhof tussen hagen. Door doorsteken te creëren naar de Durmedijk willen we een hogere belevingswaarde creëren", zegt schepen Jurgen Bauwens (CD&V), die bevoegd is voor de gemeentelijke begraafplaatsen.


Het gemeentebestuur gaf het maatwerkbedrijf Jomi ook de opdracht om een gedetailleerd plan uit te werken voor de begraafplaats. Die voorziet centraal op het terrein een overdekte ruimte die zal bestaan uit twee wit gelakte, tot een kruis samengestelde zeecontainers. "Met behulp van displays binnenin de containers kan de geschiedenis van de site Pontrave en de begraafplaats in woord en beeld worden verteld aan de bezoekers. Het is een bewuste keuze om voor containers te opteren, want bouwen op de meersengrond is zo goed als uitgesloten", verduidelijkt Wim Maes van vzw Jomi.

Het centrale kruis op de begraafplaats zou verplaatst worden om plaats te maken voor zeecontainers die dienst zullen doen als educatief lokaal.
Yannick De Spiegeleir Het centrale kruis op de begraafplaats zou verplaatst worden om plaats te maken voor zeecontainers die dienst zullen doen als educatief lokaal.

Groen amfitheater

Door de plaatsing van de containers zal het grote kruis dat momenteel centraal staat op de begraafplaats wellicht verplaatst worden naar een andere locatie op het kerkhof. Die ingreep ligt duidelijk gevoelig bij sommige bewoners. "Onze dochter ligt niet zo ver begraven van dat kruis. Wij vinden het niet kunnen dat dit verplaatst wordt. Bovendien vinden we dat containers niet thuis horen op een begraafplaats. Als ze daar dan toch voor kiezen, zouden ze die beter op een minder zichtbare plaats zetten", vinden Georges D'Hooge en Mariette Van Acker. Al zien ze ook positieve elementen in de plannen voor de begraafplaats. "We staan wel achter het idee om een groen amfitheater te creëren."


Het gemeentebestuur en RSLD noteerden gisteren de kritische bemerkingen van de inwoners van Waasmunster en gaan er de komende maanden mee aan de slag. De herinrichting van de begraafplaats gaat van start na de eerste week van november en zal ongeveer een jaar in beslag nemen.