Burgemeester al zeker tot april buiten strijd

NA VERLIES VADER VORIGE MAAND NIEUWE KLAP VOOR ANN COOPMAN (56)

Burgemeester Ann Coopman kwam gisterenavond haar ploeg opvolgers groeten. Vlnr.: Dirk David wordt voorzitter gemeenteraad, Kim Martens waarnemend burgemeester, Hans Baetslé schepen en Jozua Speeckaert gemeenteraadslid.
Foto Joeri Seymortier Burgemeester Ann Coopman kwam gisterenavond haar ploeg opvolgers groeten. Vlnr.: Dirk David wordt voorzitter gemeenteraad, Kim Martens waarnemend burgemeester, Hans Baetslé schepen en Jozua Speeckaert gemeenteraadslid.
Burgemeester Ann Coopman (CD&V) van Waarschoot verdwijnt voor enkele maanden van het politiek toneel. Ze heeft zware medische problemen en zal zich zeker al tot eind maart volgend jaar laten vervangen. Schepen Kim Martens wordt waarnemend burgemeester. "Genezen wordt nu mijn voltijdse job, maar gelukkig staat er een sterk team klaar om mij te vervangen", zegt Ann Coopman moedig.

Ann Coopman (56) werd dit jaar al geconfronteerd met het overlijden van haar schoonmoeder en enkele weken geleden verloor ze ook haar vader. Nu moet ze ook de strijd met haar ziekte aangaan. "Ik word inderdaad geconfronteerd met ernstige medische problemen", getuigt Ann Coopman moedig. "Ik heb de komende maanden een zware behandeling nodig, waardoor ik mijn taken als burgemeester niet kan vervullen. Ik wil mij nu volledig toeleggen op mijn genezing. Zeker al tot eind maart volgend jaar laat ik mij als burgemeester vervangen door schepen Kim Martens. Wanneer ik terugkeer, hangt natuurlijk af van hoe mijn lichaam de komende weken en maanden op de behandeling reageert. Ik wil nu vooral goed naar mijn lichaam luisteren. Hoe mijn komende maanden er zullen uitzien, weet ik zelf ook nog niet."


Ann Coopman kwam gisterenavond nog naar het gemeentehuis om haar ploeg opvolgers een hart onder de riem te steken. "Het is voor mij een grote geruststelling dat mijn partij als ploeg gewapend is om zo'n situaties snel en goed op te vangen", zegt Ann. "De gemeente kan, zal en mag hier niet onder lijden. Het is net de kracht van onze groep van CD&V Waarschoot dat we dit kunnen opvangen, zonder al te veel problemen. Hoe ik zelf mijn toekomst zie? Ik wil nu vooral mijn genezing alle kansen geven. Vandaag is het in ieder geval mijn ambitie om daarna weer gewoon aan politiek te doen. Maar mijn lichaam moet mee willen."

Eedaflegging

Het tijdelijk vertrek van Ann Coopman als burgemeester veroorzaakt een grote stoelendans in politiek Waarschoot. Huidig schepen Kim Martens (32) wordt waarnemend burgemeester. Omdat het voor een periode langer dan twaalf weken is, moet er een voordrachtakte zijn en moet hij binnenkort de eed gaan afleggen bij de gouverneur. Hans Baetslé, huidig voorzitter van de gemeenteraad, wordt tijdelijk schepen. Hij neemt de bevoegdheden Mobiliteit en Personeel over van Kim Martens, en neemt er ook Senioren en Toerisme bij, die normaal bij Ann Coopman zitten. Kim Martens zelf behoudt de bevoegdheden Jeugd en Sport en krijgt er de algemene taken van de burgemeester bij, zoals bijvoorbeeld de sturing van brandweer en politie.

Jongerenvoorzitter

Dirk David wordt tijdelijk de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Ann Coopman zou wel nog kunnen zetelen als gemeenteraadslid, maar ook dat gaat ze niet doen. Daarom komt de jonge Jozua Speeckaert (29) tijdelijk voor CD&V in de gemeenteraad. "Ik ben nog jong, maar ken de politieke wereld al goed", zegt Jozua. "Ik werk al zes jaar op kabinetten in Brussel. Ik heb al bij minister Brigitte Grouwels gewerkt en bij staatssecretaris Bianca Debaets. Sinds kort ben ik actief op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege. Ik ben ook jongerenvoorzitter van CD&V Oost-Vlaanderen en klaar om nu ook van de actieve gemeentepolitiek te proeven."


De politieke wissels worden nu voorbereid en zouden, als de administratieve molen mee wil, tegen de gemeenteraad van 21 december officieel bekrachtigd worden.