Begraafplaats te groot voor Waarschoot

TE VEEL OPEN RUIMTE VERDORDE ZONNEBLOEMEN ZIJN DOORN IN OOG

De begraafplaats van Waarschoot laat een opmerkelijk lege indruk na.
Joeri Seymortier De begraafplaats van Waarschoot laat een opmerkelijk lege indruk na.
In heel wat dorpen is de begraafplaats te klein en moeten ontgravingen gebeuren, maar Waarschoot kampt met het tegenovergestelde probleem. De begraafplaats in Hovingen is daar veel te groot voor een dorpje met 8.000 inwoners. Binnenkort worden dan nog eens een pak oude graven weggehaald. "We moeten echt nadenken wat we in de toekomst met al die open ruimte gaan doen", klinkt het.

Wie de voorbije dagen op het kerkhof van Waarschoot wandelde, heeft het ongetwijfeld gemerkt: in heel wat vakken zijn er meer lege gaten dan graven.


De begraafplaats is minstens dubbel zo groot dan wat eigenlijk nodig zou zijn. "De zone helemaal rechts als je binnen komt, zullen we binnenkort ook ontknekelen", zegt schepen Freddy Haegeman (Open Vld). "Het kerkhof is inderdaad te groot aan het worden. Dat is voor een deel te wijten aan het stijgend aantal crematies, waarbij de urne in een columbarium gezet wordt. Dat neemt een pak minder plaats in."


"Veel grondconcessies van oudere graven worden ook niet verlengd. We gaan in de gemeente echt eens moeten samenzitten en nadenken over de toekomst. Wat kunnen we met de vele open ruimte op onze begraafplaats doen?"


Waarschoot heeft net voor Allerheiligen tien poëziepanelen en heel wat zitbanken op de begraafplaats gezet. "Dat is al een eerste stap om er meer een park van te maken in plaats van een begraafplaats", zegt schepen Haegeman.

De uitgebloeide zonnebloemen ogen niet zeer esthetisch, maar worden gebruikt als wintervoeding voor vogels.
Joeri Seymortier De uitgebloeide zonnebloemen ogen niet zeer esthetisch, maar worden gebruikt als wintervoeding voor vogels.

Invloed fusie

"Onze gemeentelijke begraafplaats is echt mooi, en eigenlijk wel een mooie plaats voor iemand die tot rust wil komen. Dat kan nu ook door even van de poëzie te genieten en even in de herfstzon op het bankje te gaan zitten. Misschien moeten we wel meer naar die kant evolueren?"


"We kunnen er meer park van maken, of extra boompjes planten en meer banken voorzien. Maar vandaag is daar nog geen beslissing over genomen. Dat wordt huiswerk voor de volgende beleidsploeg na de gemeenteraadsverkiezingen. Want ook de invloed van de fusie moet onderzocht worden. Misschien is er in Lovendegem en Zomergem wel een plaatstekort op de begraafplaatsen, en kan ons kerkhof dan nog goed van pas komen? Allemaal zaken die onderzocht moeten worden."


Een andere doorn in het oog bij heel wat kerkhofbezoekers zijn de uitgebloeide en verdorde zonnebloemen op het kerkhof. Heel wat mensen vragen zich af wat "die vuile boel" daar nog staat te doen.


"Er is best wel een goede reden waarom we die zonnebloemen niet wegnemen", zegt schepen Haegeman. "De uitgedroogde zonnebloemen geven misschien geen fraai zicht, maar de uitgedroogde zaden zijn een voedzame lekkernij voor de vogels. Vandaar blijven de bloemen staan tot alle zaadjes geplukt zijn."