"Tot de laatste snik in 'zijn' fabriek"

DANIËL COOPMAN (80), DE MAN DIE TER BEKE GROOT MAAKTE, OVERLEDEN

Daniël Coopman.
Foto Joeri Seymortier Daniël Coopman.
Daniël Coopman, de man die de vleeswarenfabriek Ter Beke in Waarschoot groot maakte, is gisterenochtend overleden. Hij is ook de vader van huidig burgemeester Ann Coopman. Ook al was hij tachtig, toch kwam Daniël tot voor enkele weken nog elke dag naar zijn kantoor in de fabriek in Waarschoot. "Dat mochten we pa niet afnemen", zeggen de kinderen.

Daniël Coopman werd geboren op 20 februari 1937 en nam in 1959 het bedrijf over van zijn vader Francies Coopman. Hij bouwde het familiebedrijf uit tot een groep waar vandaag maar liefst 1.600 mensen werken. "Daniel Coopman is bij iedereen bekend als de man achter Ter Beke", klonk het gisteren in Ter Beke langs de N9. "Ook nadat hij zijn officiële functies binnen het bedrijf had neergelegd, bleef Daniël nauw betrokken bij het reilen en zeilen. Ter Beke en onze industrie lagen hem nauw aan het hart. Hij volgde alle ontwikkelingen op de voet, en vond het zijn taak om overal van op de hoogte te blijven."

Troost en steun

"Tot voor enkele weken kwam hij nog bijna dagelijks naar zijn kantoor in Waarschoot. De ziekte, die hij een aantal jaren geleden had overwonnen, haalde hem echter terug in. Een van onze grote pijlers is niet meer. Het afscheid valt ons zwaar. We hopen dat de familie troost kan vinden bij elkaar, en steun putten uit de vele mooie herinneringen aan hun man, papa en opa."


Daniël Coopman was getrouwd met Edith De Baedts. Samen kregen ze vijf kinderen: vier dochters en een zoon. De oudste dochter, Ann Coopman, is burgemeester van Waarschoot. Er zijn ook vijftien kleinkinderen en ondertussen ook al twee achterkleinkinderen.

Geluk van een ander

"Ik kan mijn vader het best omschrijven als een heel sociaal man, die altijd bezig was met het geluk van een ander", mijmert dochter Ann Coopman. "Hij wandelde nog graag door de fabriek, vond het een erezaak om iedereen bij naam te kennen en maakte graag een praatje met het personeel. Hij had altijd een klein notaboekje op zak om alle kleine en grote bekommernissen van de mensen te noteren. Tot voor enkele weken ging hij nog elke dag naar de fabriek. Dat mochten we hem echt niet afnemen. Hij bleef bezorgd en had oog voor elk detail. Ter Beke was zijn levenswerk en daar was hij trots op."


Het was zijn vader Francies Coopman die de fundamenten legde voor wat Ter Beke vandaag is. In de jaren twintig van de vorige eeuw werkte Francies als opkoper en slachter van gevogelte en konijnen. In 1934 ging hij zich vestigen in een oude bierbrouwerij in Beke. De naam Ter Beke wordt in 1948 voor het eerst gebruikt voor wat toen nog een charcuteriebedrijf was. Het was op 1 januari 1959 dat Daniël Coopman, die toen amper 21 jaar oud was, het bedrijf van vader Francies overnam. Toen werkten er zestien personeelsleden. Geen gemakkelijke start, want enkele broers van hem waren ondertussen concurrenten geworden: Omer had Copra opgericht, Marcel startte Plumaco op en Valère koos voor Deva. Daniël slaagde in zijn opzet en maakte van Ter Beke niet alleen een vleesfabriek, maar ook een toonaangevend bedrijf in lasagne en pizza. In de jaren zeventig nam de familie Luc De Bruyckere aan boord, die tot in 2007 als CEO mee voor de groei van het bedrijf zorgde. Ter Beke is vandaag onder andere Europees marktleider in verse lasagne.


In de fabriek zelf werd gisteren nog niet beslist of er iets gebeurd rond het overlijden van hun frontman. "We laten de familie eerst de tijd om het verlies te verwerken", klonk het nog.


De familie beslist vandaag waar en wanneer de uitvaart van Daniël Coopman gehouden wordt.