Waardevolle glasramen na 10 jaar weer thuis

AMERIKAANSE AMBASSADRICE OPENT EXPO OVER VENSTERS UIT ABDIJ VAN 'T PARK

De stad Leuven heeft alweer enkele waardevolle glasramen kunnen recupereren. De topstukken maakten ooit deel uit van de kloostergang in de Abdij van 't Park en raakten in de loop der tijd verspreid over heel de wereld. Denise Bauer, ambassadeur van de Verenigde Staten, opende gisteren in het oude stadhuis de tentoonstelling over de glasramen. "We vonden de glasramen immers terug in de Verenigde Staten", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

In het historische stadhuis in Leuven is gisteren een bijzondere tentoonstelling geopend. Voor het eerst sinds vele jaren kan je er enkele waardevolle glasramen bewonderen die terug thuis zijn na een lange reis. "Het gaat om glasramen die we hebben gevonden in de Verenigde Staten", legt schepen Dirk Vansina (CD&V) uit. "Daarom hebben we Denise Bauer, ambassadeur van de Verenigde Staten in België uitgenodigd om de expo officieel te openen."

Meesterglazenier

De terugkeer van de glasramen uit de Verenigde Staten is slechts een deel van het verhaal. In totaal gaat het om 41 glasramen die ooit deel uitmaakten van de kloostergang in de Abdij van 't Park. "De kloostergang van Abdij van Park werd ooit gesierd door een bijzonder ensemble van 41 glasramen. De glasramencyclus van de hand van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659) werd in de loop der tijden verkocht en de glasramen raakten verspreid over de hele wereld. De stad Leuven doet er nu echter alles aan om de verloren glasramen te recupereren", aldus schepen Vansina.

Speurtocht

Na een tien jaar durende speurtocht zijn vandaag 21 van de 41 originele glasramen weer terecht. "De thuiskomst van deze Leuvense topstukken is de aanleiding voor een tentoonstelling 'Leuvense glasramen terug uit Amerika' in het stadhuis. Die expo is meer dan de moeite want het gaat echt om topstukken die we hebben gekregen van het Corcoran Museum Washington. Het museum schenkt de glasramen terug aan Abdij van 't Park. De stad Leuven moet enkel de transportkosten betalen", zegt schepen Dirk Vansina. De kostprijs van het transport werd geraamd op zo'n 85.000 euro.

Terugplaatsen in Abdij

Eerder werden er ook al glasramen gerecupereerd in Engeland. "We konden inderdaad ook al glasramen opsporen in Yale", besluit schepen Vansina. "Het is onze bedoeling om de glasramen te restaureren en vervolgens terug te plaatsen in Abdij van 't Park. Dat zal nog enkele jaren op zich laten wachten maar ondertussen hebben we toch al meer dan helft van de originele glasramen terug in ons bezit. We blijven verder werken om nog meer glasramen naar Leuven terug te halen. In Brussel zijn er nog originele glasramen en ook die proberen we te recupereren. Van een tiental panelen weten we echter niet waar ze zich bevinden."

Vol bewondering kijken bezoekers naar de kostbare glasramen, die ooit deel uitmaakten van de kloostergang in Abdij van 't Park.
Vertommen Vol bewondering kijken bezoekers naar de kostbare glasramen, die ooit deel uitmaakten van de kloostergang in Abdij van 't Park.
In totaal werden al 21 van de 41 verloren glasramen gerecupereerd en tentoongesteld in het historische stadhuis.
Vertommen In totaal werden al 21 van de 41 verloren glasramen gerecupereerd en tentoongesteld in het historische stadhuis.