Waar is Ken? In Amerika

NEDERLANDSTALIGE BAND TREEDT OP IN NEW YORK EN LOS ANGELES

De Izegemse band Waar is Ken? trekt in oktober naar de Verenigde Staten om er enkele concerten in New York en Los Angeles te spelen. Een straffe prestatie als je weet dat hun repertoire uit Nederlandstalige popnummers bestaat. Voor hun Amerikaanse optredens en hun tour door culturele centra later op het jaar werken ze samen met de Roeselaarse videokunstenaar Alexander Stragier.

Het gaat hard voor Waar is Ken?. Hun debuutalbum Dwaaltuin werd vorig jaar positief onthaald en heel wat van hun nummers belandden in hoogste rotatie op Radio 1.

Het ging echter pas helemaal knallen toen bleek dat ook de Amerikanen wild zijn van hun eigenzinnige, wat dromerige pop. Single Woordenstroom werd opgepikt door het Californische radiostation KCRW en won in geen tijd heel wat zieltjes over de Grote Plas. Dit voorjaar volgde dan het nieuws dat het nummer Sluimerdans op de soundtrack staat van de nieuwe Netflix-serie Flaked.

Bardot Club

Al die lovende woorden hebben er nu toe geleid dat bandleden Marlies Dorme, Geerwin Vandekerckhove, Gunter Callewaert, Lino Lefever en Toon Bosschaert op 11 oktober naar de Verenigde Staten vliegen om er enkele concerten te geven.

"Het was de Amerikaanse DJ Chris Douridas die onze nummers op zijn radiostation begon te spelen die ons nu uitnodigt om op het showcasefestival It's a School Night in de Bardot Club in Hollywood te spelen", glundert zanger Geerwin. "Ook het Flanders House in New York, dat het Vlaams Gewest in de VS vertegenwoordigt, had al langer interesse om ons naar daar te halen. Zij hebben zelfs een officiële vertaling van een van onze nummers gemaakt. Met hun steun kunnen we de verplaatsing maken. We treden er op in de clubs Pianos en Caffe Vivaldi. Er is ook nog een kleine kans dat we er in een oud cinemazaaltje kunnen optreden, maar dat staat nog niet helemaal vast. We bekijken of het er technisch haalbaar is om te spelen. Die locatie hebben we gevonden dankzij de New Yorkse stadsbeiaardier Julie Zhu, die dit voorjaar nog in Izegem te gast was."

Videokunstenaar

Voor zijn concert in de VS werkt Waar is Ken? samen met de Roeselaarse videokunstenaar Alexander Stragier. Met zijn Limen Visual ontwerpt hij een speciale video-installatie die achter de bandleden te zien zal zijn.

"De band wist dat ik in oktober uitvindersbeurs Maker Fair in New York zou bezoeken en er op hetzelfde moment zou zijn", vertelt Alexander.

"Ik zag het meteen zitten om met hen samen te werken. Ik heb vijf zwart-witbeelden van de bandleden genomen die ik tijdens het concert uit hun logo tot leven zal doen komen. Het zorgt voor een mooi schouwspel van schaduw en licht en geeft een nieuwe dimensie aan hun muziek. Ik kijk er alvast naar uit."

Nieuwe single

Na de concertreeks is Waar is Ken? met de video-installatie van Alexander ook in eigen land te zien. Ze touren langs culturele centra in onder meer Schoten, Brugge, Sint-Niklaas, Turnhout en Menen. Op vrijdag 2 december zijn ze ook in eigen stad te gast. Dan spelen ze een benefietconcert in De Leest ten voordele van de vzw Imazighen, die Berberdorpen in het zuiden van Marokko ondersteunt. "Volgend voorjaar volgt dan ons tweede album", vertelt Geerwin. "Nieuwe single Chique, die we deze week lanceerden, is daar alvast een voorsmaakje en wordt op oa. Radio 1 zeer goed ontvangen."

De bandleden van Waar is Ken? met v.l.n.r.: Marlies Dorme, Toon Bosschaert, Geerwin Vandekerckhove, Lino Lefever en Gunter Callewaert.
Stefaan Vandorpe De bandleden van Waar is Ken? met v.l.n.r.: Marlies Dorme, Toon Bosschaert, Geerwin Vandekerckhove, Lino Lefever en Gunter Callewaert.
Videokunstenaar Alexander Stragier maakte dit beeld van de bandleden van Waar is Ken?
Stefaan Vandorpe Videokunstenaar Alexander Stragier maakte dit beeld van de bandleden van Waar is Ken?