Vroegere brouwerij wordt vernieuwd

ZORGWONING VOOR MENSEN MET AUTISME, VOLKSCAFÉ EN KINDERBOERDERIJ

De idyllische parktuin en de charmante gebouwen van de vroegere brouwerij Goossens in Meldert krijgen een verrassende nieuwe functie: er komt een zorgwoning voor tien mensen met autisme, de tuin en brouwerij worden opgekalefaterd en worden volkscafé en kinderboerderij, waar de bewoners met autisme zullen meewerken.

De bouw van de Meldertse brouwerij Goossens dateert van het jaar 1900. De productie van deze bier- en azijnbrouwerij stopte in 1928, een gevolg van de Eerste Wereldoorlog. De koperen delen van de brouwerij waren geconfisqueerd en het bedrijf kwam dat niet te boven. Sindsdien was de brouwerij een huurwoning, tot het nu gekocht werd door hetzelfde vennootschap dat café Charlatan in Gent runt. De grond naast de brouwerij werd gekocht door Geert Clauwaert.

Veel potentieel

"Ik hoorde dat projectontwikkelaars deze percelen wilden verkavelen en we hebben snel gereageerd en dit gekocht", zegt Geert Clauwaert, die net als Nik Van Den Berghe van Charlatan meteen verliefd was op de plek. "Ik woon nu al vijf jaar in Meldert en heb jaren in de horeca achter de rug. Wat ik hier mis, is een plek waar je 's middags eens naartoe kunt gaan met je kinderen. Een rustige plaats waar je met je makkers iets kunt drinken terwijl je kinderen zich rot amuseren in een avontuurlijke kinderspeeltuin. Een boerenboterham met kaas of ham eten. Dat kan perfect op deze plek. Het zit al jaren in mijn hoofd maar ik vond nooit de geschikte locatie. Met Geert hebben we de kans om een mooi sociaal project uit te bouwen", zegt Nik. "Er zit zoveel potentieel in deze streek. Voor wandelaars en fietsers is het prachtig, zo vlakbij het Kravaalbos. De vroegere brouwerij wordt geen discobar, maar een volkscafé met zicht op de tuin en de beekvallei."

Streekproducten

Het idee waar Nik mee rondliep, sluit vlot aan bij de droom van Geert. "Op een gegeven moment vielen alle puzzelstukjes in elkaar", zegt Geert. "Ik droom ervan om een zorgwoning te bouwen voor mijn dochter met autisme. Opvang stopt voor mensen met autisme eens ze volwassen worden, er is veel te weinig plaats en middelen, maar de zorg mag niet stoppen. Daarom wil ik een zorgwoning bouwen voor tien mensen met autisme. Het is een geïntegreerd project waarbij we de mensen zullen stimuleren mee te werken op de kinderboerderij of in het volkscafé, afhankelijk van de interesses. Ze kunnen de dieren of de moestuin verzorgen, opdienen in het café. Streekeigen producten maken die we kunnen verkopen in het café. Misschien zit er op termijn wel een samenwerking met de lokale hopboeren in, die door de leeftijd het land zelf niet meer kunnen bewerken", vertelt Geert.Geert en het vennootschap van Nik zetten er een architect op en de plannen zien er spectaulair uit: een moderne zorgwoning in een groene rustige omgeving, de ideale wereld voor mensen die een overmaat een prikkels liever vermijden. "Het zit allemaal nog in een embryonale fase, maar we wilden dit weekend onze plannen toch al voorstellen aan de mensen van Meldert, en hen geruststellen: het wordt geen disco. We hopen om dit alles te realiseren binnen een tweetal jaar."

Zo zal het zorgcentrum voor mensen met autisme eruitzien.
Repro Rutger Lievens Zo zal het zorgcentrum voor mensen met autisme eruitzien.
Nik Van Den Berghe, Hanne Claus, Kim Van Den Berghe en Geert Clauwaert.
Rutger Lievens Nik Van Den Berghe, Hanne Claus, Kim Van Den Berghe en Geert Clauwaert.