Vrachtwagen meegesleurd door trein

MAATREGELEN DRINGEN ZICH OP AAN GEVAARLIJKE SPOORWEGOVERGANG

In de Waaslandhaven is gisterenmiddag een spectaculair ongeval gebeurd op een spoorwegovergang. Een vrachtwagen reed door het rode licht en werd geramd door een goederentrein. Die sleurde de truck zestig meter mee waarna deze in brand vloog. De chauffeur raakte zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het ongeval gebeurde gisteren rond 13.30 uur aan de Blikken in Kieldrecht. Een vrachtwagen van de firma Koni uit Beveren was net gevuld met een lading asfalt bij de beton- en asfaltcentrale Van Wellen aan het Doeldok. Bij het verlaten van het bedrijfsterrein moest de chauffeur een goederenlijn kruisen en daar liep het fout. Op dat moment kwam er namelijk een trein aangereden. De chauffeur van de vrachtwagen had het rode licht en de bel ofwel niet opgemerkt ofwel genegeerd. Hij raakte nog net met zijn bestuurderscabine over de sporen, maar een goederentrein ramde de oplegger. De truck werd meer dan zestig meter meegesleurd.

Vuur snel geblust

Verschillende collega-truckers en arbeiders in de betoncentrale waren meteen na het ongeval ter plaatse. "Ik lag te slapen in mijn cabine en hoorde plots een enorme klap", getuigt een chauffeur. "Ik stond naast het spoor geparkeerd. Het scheelde niet veel of ik had ook in de brokken gedeeld." Na het ongeval vloog de vrachtwagen in brand, maar arbeiders konden het vuur onder controle houden met poederblussers. Vanuit de betoncentrale werden enkele grotere brandblusapparaten op een bulldozer geladen en ter plaatse gebracht. "We hebben alleen nog moeten nablussen", zegt brandweerkolonel Thierry Van Goethem. "Dankzij het snelle optreden van die arbeiders is erger voorkomen. De brandstoftanks van de truck waren door de impact gescheurd en dan kan het snel gaan. Het heeft maar weinig gescheeld of zowel de truck als locomotief hadden in lichterlaaie gestaan."

De bestuurder van de vrachtwagen raakte zwaargewond en liep verschillen breuken en snijwonden op, maar verkeert niet in levensgevaar. Hij kroop door het oog van de naald. De locomotief miste namelijk op een haar na de cabine. "We konden elkaar in de ogen kijken", getuigde de treinbestuurder na het ongeval in shock. "Ik zag de truck de overweg overrijden, maar kon niks anders doen dan me op de grond gooien om mezelf te beschermen."

Gesneuveld seinhuis

De ravage is enorm. Omdat bij het ongeval ook een seinhuis sneuvelde, zou de herstelling wel eens lang kunnen duren. "Het ongeval is gebeurd op de spoorbundel Krommenhoek, waar alleen goederentreinen rijden", zegt Infrabelwoordvoerster Leslie Buyle. "Het ging om een trein die een lading containers had opgehaald en op weg was naar het hinterland. De trein vervoerde gelukkig geen gevaarlijke producten. De schade aan de infrastructuur is wel groot. We weten daarom nog niet hoe lang het zal duren voor er weer treinverkeer mogelijk is."

Het ongeval gebeurde aan een overweg zonder slagbomen die wel was uitgerust met een licht- en belsignaal. Volgens collega-chauffeurs zijn de vele spoorwegovergangen bijzonder gevaarlijk. "In het havengebied is er zoveel lawaai dat je een belsignaal vaak niet hoort en als de zon verkeerd zit, kan je ook snel een rood licht niet opmerken. Ik heb het zelf ook eens bijna meegemaakt op dezelfde plaats. Ik kom hier namelijk bijna dagelijks beton of asfalt laden. Men zou hier beter slagbomen plaatsen", zegt de man.

Dodelijk slachtoffer

Ook de hulpverleningszone Waasland vindt dat er maatregelen moeten genomen worden. "We hebben in korte tijd al heel wat ongevallen gehad op spoorwegovergangen in de haven", besluit Thierry Van Goethem. "Daarbij is al een dodelijk slachtoffer gevallen, maar vroeg of laat leidt deze situatie tot een ramp van veel grotere omvang als het om een trein gaat die gevaarlijke stoffen vervoert. Ik spreek me niet uit over welke ingrepen er nodig zijn. Dat kan gaan van slagbomen tot ribbelstroken, maar er moet wel iets gebeuren."

De trein sleurde de truck zestig meter mee, waarna deze in brand vloog.
Kristof Pieters De trein sleurde de truck zestig meter mee, waarna deze in brand vloog.
Het slachtoffer wordt zwaargewond weggebracht.
Kristof Pieters Het slachtoffer wordt zwaargewond weggebracht.