"Fietsen Olcay moet begrip worden"

IN GOED ÉÉN JAAR VAN CHALET IN TUIN NAAR TWEE EIGEN WINKELS

Olivier Van Gool, zoontje Luiz en echtgenote Cecilia in de fietsenhandel.
Ton Wiggenraad Olivier Van Gool, zoontje Luiz en echtgenote Cecilia in de fietsenhandel.
Olivier Van Gool opent aan de Antwerpsesteenweg zijn fietsenwinkel 'Olcay', met een eigen atelier én een koffiehoek voor de wachtende klanten. Pas een jaar geleden is hij in bijberoep begonnen met fietsen te herstellen. "De ultieme droom is de start van een kleine keten van fietsenwinkels."

Olivier Van Gool was veertien toen hij besloot bij fietsenwinkel Gladinez aan de Antwerpsesteenweg te gaan sleutelen aan fietsen. Hij verkoos later toch om vertegenwoordiger te worden. Uiteindelijk kruipt bloed waar het niet gaan kan en deze week opent Olivier aan diezelfde Antwerpsesteenweg zijn eigen fietsenwinkel Olcay. "Het is goed een jaar geleden eigenlijk begonnen als bijverdienste in een chalet achteraan in de tuin", lacht Olivier. "Maar de zaak groeide enorm. Zo hard dat we momenteel al een klantenbestand hebben van meer dan 1.300 mensen. Daarom hebben we besloten de sprong te wagen. Ondertussen hebben we al twee personen moeten aannemen om alles draaiende te houden."

Fietsenwinkel Olcay aan de Antwerpsesteenweg in Vosselaar.
Ton Wiggenraad Fietsenwinkel Olcay aan de Antwerpsesteenweg in Vosselaar.

Koffiehoek

In juli nam Olivier al een fietsenwinkel in Beerse over. Daarna volgde het pand aan de Antwerpesteenweg, dat nu in een drietal weken volledig is verbouwd. "Vooraan komt de fietsenwinkel en helemaal achteraan het atelier", vertelt Olivier. "Daartussen installeren we een gezellige koffiehoek voor fietsers die willen wachten op de herstelling. En voor zakenmensen op de fiets die even wat verder willen werken. Tot nu zaten die bij mij in de woonkamer, maar het werd daar een beetje druk (lacht). In de koffiehoek willen we de huiselijke sfeer bewaren. We richten ons in de eerste plaats op herstellingen. Een goede service zorgt volgens mij later automatisch wel voor een goede verkoop."


Deze winkel is de eerste vestiging van Olcay, maar Olivier droomt al van een hele (mini)keten. "Telkens wel kleine zaken, want ik wil geen reusachtige winkel neerpoten waar het karakter verdwijnt. Het moet gezellig blijven."

Oeps, een jongen

De naam Olcay ligt niet meteen voor de hand. "Toen mijn vrouw zwanger was, is altijd gezegd dat het een meisje zou zijn. We hadden al een naam: Olcay. Daarin zitten de letters van mijn naam en die van mijn vrouw. Toen bleek het uiteindelijk een jongen te zijn (lacht). We zijn heel blij met onze zoon, maar die naam Olcay bleef toch in mijn gedachten zitten. Ik ben blij dat ik die aan de zaak kan geven. We zijn van plan de naam als handelsmerk te laten deponeren. Olcay moet een begrip worden."