Honderd motorcrossers vormen erehaag voor verongelukte Ian (16): “Ga nu maar je beker ophalen op het grote podium”

De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
Met een ronkende erehaag hebben honderd motorcrossers zaterdag afscheid genomen van de 16-jarige Ian Goormans. Even voordien had al een veelvoud aan mensen de afscheidsplechtigheid bijgewoond. De jongen stierf vorige week na een ongeval met vluchtmisdrijf. “Hou je goed daarboven. Zoals gewoonlijk zullen we naar je moeten opkijken”, klonk het.

De kerk in Vorselaar was zaterdag veel te klein om alle mensen die afscheid wilden nemen van Ian een zitplaats te geven. Terwijl de laatste mensen in de zijgangen en achteraan een plaatsje zochten, weerklonk buiten al het geronk van de eerste crossmotoren die arriveerden om na afloop van de plechtigheid een erehaag te vormen voor Ian. Daarvoor was vanuit MC Lille, de motorcrossclub waarvan Ian lid was, een oproep gelanceerd. Minstens honderd motorcrossers daagden op voor de erehaag.

Zij stelden zich op terwijl familie en vrienden binnen afscheid name van Ian. “Dit afscheid komt veel te vroeg. Ian werd pas donderdag 17 jaar. Het moest voor hem allemaal nog beginnen”, vertelde de priester. “De pijn en het verdriet waar we geen woorden voor vinden, gaan hand in hand met kwaadheid. Maar ook met dankbaarheid voor de mooie herinneringen aan Ian. Hij was een geschenk voor ieder van ons.”

Brief

De ouders en zus van Ian lieten een brief voorlezen. Daarin vroegen ze zich luidop af waarom dit moest gebeuren. “Je bent geboren als een prachtige jonge man, en ook zo van ons heengegaan”, klonk het voorts in de brief. “Een man van weinig woorden. Een gebaar en een blik, dat was genoeg voor jou. Je was open gebloeid tot een prachtige jonge man. We zijn zo fier, trots en blij dat wij je ouders en zus mogen zijn. We zeggen geen vaarwel, maar tot later.”

Op het gedachtenisprentje voor Ian komen zijn ouders en zus terug op de waarom-vraag. Het antwoord: “Alleen de beste, alleen die met het mooiste hart mogen vroeg naar de hemel gaan. We zijn verdrietig en vinden het natuurlijk niet leuk dat je ons zo vroeg verlaat, maar we begrijpen het nu wel. Dus ga maar lieve schat, ga nu maar naar het grote podium om je beker op te halen van beste zoon, beste broer en beste vriend.”

De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans

Favoriete artiest

Ook een grote delegatie van VTI Zandhoven, de school van Ian, woonde de afscheidsplechtigheid bij. “Ian ging graag naar school”, vertelde de priester. “In de eerste plaats voor zijn vrienden. Die konden altijd op hem rekenen.” Enkele van zijn schoolvrienden namen het woord. “Waarom, Waarom? Die vraag spookt de hele tijd door ons hoofd. Wat heeft Ian fout gedaan dat hij zo vroeg van ons wordt weg genomen. Gelukkig hebben we grappige en plezante dingen mee gemaakt in de jaren dat hij geleefd heeft. ‘De lange rosse’ zoals wij hem kenden, had dit jaar al één van zijn favoriete artiesten verloren. Waarom gaan alle goede artiesten dood, vroeg hij. We hadden er geen antwoord op. Ian was een vriend waarop je kon rekenen. Hij had met iedereen een speciale band. Ian, houd je goed daarboven. Zoals gewoonlijk zullen we naar je moeten opkijken.”

Ian Goormans kwam op 14 december om het leven bij een dodelijk verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De 21-jarige bestuurder uit Grobbendonk mocht op dat moment niet rijden, legde een positieve drugstest af én had alcohol gedronken. De raadkamer in Turnhout heeft vrijdag zijn aanhouding bevestigd.

De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
Honderd motorcrossers vormden een erehaag
Jef Van Nooten Honderd motorcrossers vormden een erehaag
De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
Het nummerbord van de aanwezige crossmotors werd overplakt met het nummer van Ian
Jef Van Nooten Het nummerbord van de aanwezige crossmotors werd overplakt met het nummer van Ian
De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans
De begrafenis van Ian Goormans
Peter Vanderveken De begrafenis van Ian Goormans10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Saskia Driesen

  heel veel sterkte aan familie en vrienden van Ian en heel mooi gebaar van de motorcrossers van mc lille

 • Ann Verschueren

  Mooi en aangrijpend afscheid van een prachtige jongeman, maar had niet nodig mogen zijn en niet mogen gebeuren. Mijn diepe medeleven aan de familie en vrienden. Veel sterkte wens ik jullie toe...

 • Sandra Canters

  Vandaag in Essen een kaarsje voor je gelaten. Het gaat je goed hierboven. Hopelijk is het daar inderdaad hemels. Rust goed. Veel te vroeg. Veel vragen waarom? Veel bezorgdheid? Hopelijk leren sommige hier een les uit vluchtmisdrijf zo laf. Het had je misschien kunnen redden. Hier is een leeftijdsgenoot die zich in ieder geval bewuster vd gevaren is. Rust daar boven goed. Xxx

 • Eduard Vanderheyden

  Waarom zullen velen denken waarom. Het gaat je goed daarboven. De beste zullen het hoogste op het podium staan. Je bent de beste . Je mag naar het hoogste podium Ian dan weet iedereen dat jij de beste bent. Slaap zacht jongen .

 • Gwenn Goormans

  Wat een mooi afscheid vandaag. Graag geziene gast die Ian. Onze gedachten zijn bij de familie.