Grootste Belgische verdeler van strooizout komt uit Vorselaar

Willems nv verdeelt op sneeuwdag zo’n 2.500 ton

Een bulldozer schept een hoop zout van de bergen in de hallen van Willems.
Peter Vanderveken Een bulldozer schept een hoop zout van de bergen in de hallen van Willems.
Wie sneeuw zegt, zegt strooizout. En dat voelen ze bij de grootste strooizoutverdeler van ons land, Willems in Vorselaar. Op een winterdag als vandaag vliegt daar zo’n 2.500 van de maximaal 50.000 ton de depots uit.

Willems nv uit Vorselaar beschikt over twee depots waar de firma wegenzout opslaat. In Vorselaar ligt tot 50.000 ton, in Grimbergen staat een kleiner depot van 10.000. Daarmee is Willems de de grootste verdeler van wegenzout in Vlaanderen. Willems verkoopt zijn zout voornamelijk in de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië voorzien ze van een een kleinere hoeveelheid.

Na de eerste winterprik is er dan ook al flink wat wegenzout verdwenen. “Tijdens een winterdag als vandaag leveren we dagelijks ongeveer 2.500 ton wegenzout aan onze klanten”, zegt directeur Sven Huysmans. “We krijgen op zeer eegelmatige basis leveringen zodat we zeker niet zonder vallen.”

Tijdens de wintermaanden is het alle hens aan dek. Hun derde afdeling, die vooral onderhoud van oevers uitvoert, valt dan stil. Die werknemers worden dan ingezet om tijdens drukke wintermaanden vrachtwagens te lossen en te laden.

Dagelijks levert Willems ongeveer 2.500 ton strooizout aan zijn klanten.
Peter Vanderveken Dagelijks levert Willems ongeveer 2.500 ton strooizout aan zijn klanten.

“We leveren vooral aan gemeente- en stadsbesturen, de Vlaamse en Waalse Gemeenschap en het Brussels gewest, NMBS en aan de industrie”,  zegt Huysmans.

Tijdens de eerste winterprik kopen heel wat gemeentes en steden een flinke voorraad. Zo kocht Herentals in 2018 al 250 ton strooizout aan met zicht op de winter van 2019. Begin dit jaar kocht de stad nog eens 150 ton aan.

In het depot van Willems in Vorselaar staat tot 50.000 ton strooizout.
Peter Vanderveken In het depot van Willems in Vorselaar staat tot 50.000 ton strooizout.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.