8 extra camera's

NUMMERPLAATLEZERS PAS OVER ENKELE MAANDEN IN WERKING

In de Patersstraat wacht deze paal op een ANPR-camera.
WTW In de Patersstraat wacht deze paal op een ANPR-camera.
De Turnhoutse binnenstad krijgt extra nummerplaatlezers in 2017. Die ter hoogte van de rotonde aan de Patersstraat is al geplaatst en later dit jaar komt er eentje bij aan de De Merodelei. Daarnaast wordt op drie plekken op de ring trajectcontrole ingevoerd. De camera's hadden al moeten werken, maar de ingebruikname is wellicht pas voor over enkele maanden. Ook in Kasterlee, Lille en Beerse komen er ANPR-camera's bij.

De politiezone Turnhout was pionier in het plaatsen van de zogenaamde slimme camera's of ANPR-camera's en heeft een van de meest uitgebreide netwerken. De voorbije weken zijn er camera's bijgekomen. De allercamera in de Gasthuisstraat, de eerste nummerplaatlezer in de zone, is stuk en wordt vervangen door een gloednieuw exemplaar.


Er komen camera's bij in de binnenstad. "We plaatsen ook een camera in de Patersstraat in de omgeving van de rotonde aan de Steenweg op Oosthoven/Koningin Elisabetlei (aan de 'tet' van Turnhout, red)", zegt zonechef Roger Leys. "Daarnaast denken we er ookaan om nog dit jaar een extra camera te plaatsen op de De Merodelei. Dat zijn belangrijke plaatsen in het centrum. Wanneer daar criminele feiten gebeuren, kunnen we met behulp van de camera's misschien toch sneller ingrijpen."


Uitbreiding


De camerapaal in de Patersstraat is al geplaatst. Net als de al eerder aangekondigde controleplaatsen aan de Ring in Turnhout. Het netwerk van camera's wordt nog meer uitgebreid. "Er zijn ook al controleplaatsen gebouwd op de N19 in Kasterlee op de grensscheiding met Geel (de nieuwe noord-zuidverbinding, red), het Zilvereind in Vlimmeren (weg naar Beerse) en het kruispunt Heieind-Berkelheid in Lille, op de baan naar Vorselaar. Dat zijn stuk voor stuk veel gebruikte wegen. Enkel de camera's die op de Ring in Turnhout komen, zullen gebruikt worden voor het lezen van nummerplaten én voor trajectcontrole. De andere enkel als bewakingscamera en het lezen van nummerplaten."

Uitstel

De in totaal acht nieuwe locaties zijn ondertussen allemaal in orde gemaakt. De politie had erop gerekend dat de camera's eind vorig jaar of ten laatste begin dit jaar in gebruik zouden zijn. Dat is dus niet het geval. "Blijkbaar hebben heel wat politiezones aanvragen gedaan voor de aansluiting van de camera's en is er daardoor veel werk", zegt Roger Leys. "Het is moeilijk om te zeggen wanneer ze wel gaan werken. Momenteel worden alle camera's gehangen. Daarna volgen nog de aansluiting, de conformiteitskeuring voor de trajectcontrole, de elektrische keuring, de testperiodes. Het zal nog heel wat maanden duren vooraleer ze werken."