Hulpverlening in Voeren voortaan sneller door First Responders Team

De medische hulpverlening in Voeren zal voortaan sneller verlopen, omdat de gemeente als eerste in België beschikt over een First Responders Team.

Aangezien Voeren vaak lange rijtijden kent, zullen voortaan twee brandweermannen met een opleiding als ambulancier uitrukken in een brandweerauto met automatische defibrillator. Zij kunnen het slachtoffer de eerste zorgen toedienen tot de ziekenwagen en het mugteam arriveren. "De medische hulpverlening in Voeren bleef te vaak ondermaats", legt burgemeester Huub Broers uit. "Vroeger moest bij een brand al beroep worden gedaan op omliggende Waalse gemeenten, maar dat is intussen verholpen door een voorpost van de brandweer in Voeren." De medische hulpverlening kan echter nog veel beter, want die is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van ziekenwagens uit de omliggende regio. Zo is het mogelijk dat de dienst 100 een ziekenwagen uit Tongeren of Bilzen naar Voeren stuurt. Aanrijtijden van meer dan een half uur vormen dan ook geen uitzondering. "Daarom hebben Voeren, de brandweerzone Oost-Limburg en de federale overheidsdienst Volksgezondheid de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van het 'first responders team." De overgrote meerderheid van de brandweermannen in Voeren zijn bovendien tweetalig.


Het proefproject wordt na zes maanden geëvalueerd. Bij een positieve evaluatie krijgt het mogelijk navolging in andere gebieden. (MMM)