Brandweer blust bosbrand vooraleer die camping bereikt

Foto De Schrijver
In het Voerens Remersdaal is gisteren zo'n twee hectare bos en struikgewas in het Veursbos langs de weg Roodbos in vuur opgegaan. Even werd gevreesd dat de wind de vlammen naar een nabijgelegen camping blies, maar de toegesnelde brandweerkorpsen konden het vuur tijdig bedwingen. Ze hadden ongeveer vijf uur nodig om de klus te klaren. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Wandelaars hadden het vuur rond 15 uur opgemerkt. Meteen werden de naburige korpsen uit onder meer Voeren, Bilzen, het Waalse Plombières en Herve, en het Nederlandse Margraten naar het brandende bus gestuurd. "Met dertien bluswagens hebben de verschillende korpsen de bosbrand bestreden", vertelt de Voerense burgemeester Huub Broers (N-VA). "Het Agentschap Natuur en Bos had de code geel al afgekondigd, wat betekent dat door de droogte van de voorbije weken de bossen en natuurgebieden heel vatbaar voor vuur zijn, waardoor het risico op brand vergroot. Omdat er ook nog een geen echte winter is geweest, zijn de gevallen bladeren niet vergaan."


Een ongunstige wind blies het vuur in de richting van Camping Natuurlijk Limburg. "De brandweermannen hebben hard werk geleverd om te verhinderen dat het vuur de camping zou bereiken", weet Broers. "Ze spoten meteen de omringende grond en struiken nat en konden zo stuk voor stuk de rest van de vuurhaard blussen. Het was voor de brandweermannen een heel karwei omdat de brand toch enkele honderden meters in de bos zat en er overal laag struikgewas stond. Het mag van mij zeker nog eens regenen, want het is veel te droog voor de tijd van het jaar. Goed voor de mensen, maar minder voor onze bossen."


De precieze oorzaak van de brand is niet duidelijk. "We zullen zeker onderzoeken of er kwaad opzet in het spel was", besluit Broers (JDSL)