Branden in Rode Bos in Remersdaal mogelijk aangestoken

Voor de derde keer in vijf weken heeft het gebrand in het Rode Bos in Remersdaal. De branden lijken aangestoken, er zouden minstens twee brandhaarden zijn.

De brandweerkorpsen van Voeren, Bilzen, het Nederlandse Maastricht en het Waalse Plombières en Herve rukten zaterdagnamiddag rond 16 uur massaal uit om de bosbrand te bestrijden. Zo'n drie hectare ging in de vlammen op. "Het was opnieuw in het gedeelte waar er een kaalkap was geweest", vertelt burgemeester Broers. "Er is veel sprokkelhout en droge varens, waardoor het vuur zich snel kon verspreiden. Het vuur was heel hevig en laaide hoog op met vlammen tot wel vijftien meter hoog. De vlammen werden aangewakkerd door de wind en gingen in de richting van een sparrenbos. Gelukkig konden de brandweermannen het vuur tijdig bedwingen." Het nablussen nam enkele uren in beslag. Tot 20 uur waren de brandweerlui in de weer. Het was de derde keer in drie weken dat het Rode Bos in Remersdaal een brand moest verwerken. Het wordt ook meer en meer duidelijk dat het vuur is aangestoken. "Volgens de brandweer waren er minstens twee brandhaarden", weet Broers. "Ook de sloten van de omheiningen waren met kauwgum dichtgeplakt. De branden gebeuren ook telkens rond hetzelfde tijdstip. Het is tijd dat er een grondig onderzoek komt. Samen met de mensen van het Agentschap Natuur en Bos gaan we bekijken welke maatregelen we kunnen nemen, maar de toeristen uit de bossen weren, lijkt ons geen oplossing.

Camping

Het zijn niet de toeristen, die dit gedaan hebben. Gelukkig zijn er nu nog geen woningen in de vlammen opgegaan. Maar er ligt een camping in de buurt en er staan drie woningen in een hoek van het bos. Dan kan het heel gevaarlijk worden. De persoon, die het vuur aansteekt, is in ieder geval een laffe persoon. Ofwel is hij al lang weg als de brandweer aankomt ofwel houdt hij zich ergens schuil om alles in de gaten te houden. Ik hoop samen met de brandweer dat het niet meer gebeurt, maar zo lang die persoon rondloopt, zijn we daar natuurlijk niet zeker van." Maandagnamiddag moest de brandweer opnieuw uitrukken naar het Rode Bos. "We zijn nog enkele boomstronken gaan nablussen", klinkt het bij de brandweer van Bilzen. "Die waren nog wat aan het naroken." (JDSL)