"Hopelijk stierf Noah niet voor niets"

HONDERDEN MENSEN NEMEN AFSCHEID VAN 'KLEINE PIRAAT'

Honderden mensen namen afscheid van kleine Noah.
photonews Honderden mensen namen afscheid van kleine Noah.
Noah De Schepper, het vierjarige jonge-tje dat stierf na een mislukte harttransplantatie, werd gisteren begraven in Gemmenich, net over de Waalse grens. De toestand van de kleuter werd maandenlang gevolgd door duizenden mensen. "We hopen dat Noah niet voor niets is gestorven", zeggen zijn ouders die hameren op het belang van orgaandonatie.

Honderden vrienden, familieleden, en mensen die het verhaal van Noah volgden via de media, hebben gisterenvoormiddag afscheid genomen van hun 'kleine piraat'. Dat gebeurde in de kerk van Gemmenich, net over de Waalse grens met Voeren. Omdat de kerk helemaal vol zat, volgde een twintigtal mensen de plechtigheid buiten op groot scherm. Noah wilde in de toekomst graag brandweerman worden, en daarom werd zijn witte kist naar binnen gedragen door de brandweermannen van Plombières, een naburige gemeente. Tijdens de viering zette een van de officieren een mooie brandweerhelm op het hoofduiteinde van de kist. Ernaast, voor het altaar, lag het voetbaltruitje van Wesley Sneijder, dat eerder geveild werd. De koper bezorgde het shirt terug aan de familie.


Papa Frank De Schepper startte de viering met een pakkende brief. "Lieve piraat, vandaag is de dag gekomen dat je aan je tweede reis begint. Je eerste reis begon afgelopen maandag toen je van het ziekenhuis uit Giessen richting België werd vervoerd. Je was steeds onze lieve jongen, gewapend met de eeuwige glimlach. In augustus 2013 kregen we het nieuws dat je een ander hart moest krijgen. Het jouwe kon het niet meer aan. Op 4 augustus, zo'n drie weken geleden, werd ons een donorhart voor je aangeboden. We waren dolgelukkig, maar zijn vandaag toch zo verdrietig. Je hebt gestreden zoals een echte piraat dat zou doen."

Een officier legde een helm op het kistje van Noah die later brandweerman wilde worden.
Photonews 2014 Een officier legde een helm op het kistje van Noah die later brandweerman wilde worden.

Quad rijden

Het ziekenhuispersoneel, de schooldirectie van Noah, en de collega's van papa Frank, werden uitdrukkelijk bedankt. Vader De Schepper verontschuldigde zich nog eens bij zijn zoontje, om het breken van zijn belofte om binnenkort met de quad te gaan rijden. "Sorry daarvoor", zei hij zacht. De familie kan naar eigen zeggen niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk orgaandonatie is. Ook Marie-Josée Cloosen, directrice van schooltje De Plank, begrijpt niet dat we vandaag nog steeds zo lang moeten wachten op orgaantransplantaties. "Noah heeft negen maanden moeten wachten. We zijn er allemaal voor elkaar, en zouden daar best eens aan denken, voor het te laat is", vindt ze.

Papa Frank De Schepper las een emotionele brief voor aan zijn 'kleine piraat'.
Photonews 2014 Papa Frank De Schepper las een emotionele brief voor aan zijn 'kleine piraat'.

Blue Knights

De viering, die ook werd bijgewoond door een delegatie motards van Blue Knights, werd voorzien van mooie muziek. 'Afscheid van een Vriend' van Clouseau, 'Samen voor Altijd' van Marco Borsato en 'Viva La Vida' van Cold Play weerklonken toen de laatste groet werd gebracht. Bij het naar buiten gaan, galmde de soundtrack van Pirates of the Caribbean door de boxen, als eerbetoon voor de 'kleine piraat'. Na afloop trokken de ouders en de familie in intieme kring naar de begraafplaats.

Een twintigtal mensen volgde de plechtigheid buiten op groot scherm.
photonews Een twintigtal mensen volgde de plechtigheid buiten op groot scherm.
Photonews 2014
Blue Knights woonden de plechtigheid bij.
Photonews 2014 Blue Knights woonden de plechtigheid bij.
Kleine Noah werd gisteren begraven.
photonews Kleine Noah werd gisteren begraven.