"Die vijftien minuten sneller kunnen een leven redden"

FIRST RESPONDERS TEAM VOOR HET EERST IN ACTIE

De leden van het First Responder Team van Voeren met rechts op de foto burgemeester Huub Broers.
Foto RV De leden van het First Responder Team van Voeren met rechts op de foto burgemeester Huub Broers.
Vorige week werd het eerste First Responders Team in België voorgesteld. Deze ploeg moest ervoor zorgen dat hulpverleners sneller op de plaats van het ongeval geraken. Zaterdagnamiddag moest ze voor het eerst uitrukken bij een ongeval vlak voor de Nederlandse grens. "Die ploeg heeft meteen haar nut bewezen", vertelt Jos Peeters, commandant bij brandweer Bilzen.

Voeren kent vaak lange rijtijden. Bij een ongeval telt doorgaans elke seconde. Daarom werd het eerste First Responders Team juist daar in het leven geroepen. Twee brandweermannen met een opleiding als ambulancier rukken vanaf nu uit in een brandweerauto met automatische defibrillator. Tot het MUG-team arriveert, kunnen zij het slachtoffer de eerste zorgen toedienen. Zaterdagnamiddag kwam er een melding binnen vanuit Teuven, een dorpje tegen de Nederlandse grens. Rond 15.30 uur was er een wielertoerist onwel geworden en van zijn fiets gevallen. Naar alle waarschijnlijkheid ging het om acuut hartfalen. Eén van de vele medefietsers was een arts die meteen de eerste hulp bood. Enkele minuten later was het First Responders Team uit Welkenraedt al ter plaatse. Zij namen de reanimatie over en schakelden het AED-toestel in. Meer dan tien minuten later kwamen twee wagens van de Brandweer van Bilzen aan.

We winnen erg veel tijd

"Alle aanwezige diensten waren positief verrast door de snelle hulp van het nieuwe systeem", stelt burgemeester Huub Broers (N-VA).


Het slachtoffer kon echter niet meer gered worden. Toch was de situatie meteen een voorbeeld van de voordelen die de First Responders kunnen bieden. "Zij waren er ruim tien à vijftien minuten eerder dan wanneer wij onze troepen moeten sturen", aldus Peeters. Voor ziekenwagens uit Tongeren of Bilzen is Voeren inderdaad al een heel eind. Afstanden van meer dan een half uur vormen geen uitzondering. Juist daarom heeft de gemeente samen met de brandweerzone Oost-Limburg en de federale overheidsdienst Volksgezondheid de handen in elkaar geslagen. "Voor alle duidelijkheid: een reanimatie heeft weinig kans op slagen. We gaan er altijd van uit dat het fataal is en soms kunnen we het slachtoffer alsnog redden. Dat is nu niet gelukt, maar door het First Responders Team zal dat wel sneller gebeuren. We winnen hiermee heel veel tijd, terwijl het vaak een kwestie van seconden is. Elk leven dat we kunnen redden, is het waard", onderstreept Peeters.


De burgemeester was ontgoocheld over de perceptie die er bij heel wat mensen leefde na het ongeval. "Het leek alsof het overlijden de schuld was van het nieuwe systeem, maar dat is onzin. Een acuut hartfalen valt zelden te redden, maar je moet de reanimatie verderzetten tot de MUG ter plaatse is. Het is moeilijk om in onze afgelegen gemeente alles rond te krijgen en maximale verzorging te bieden. Dan vinden we iets nieuws uit, kunnen we de juiste hulp bieden en zijn we veel sneller en dan wordt het nog zo negatief afgeschilderd", aldus Broers. Hij ziet meteen ook een parallel met de oprichting van de brandweerpost in Voeren. "Ook toen was er een dodelijk slachtoffer bij de eerste uitruk, dat was een man met een motor. De geschiedenis herhaalt zich nu."

Evaluatie

Peeters en Broers zijn dus beiden positief over de eerste interventie van de First Responders. Het proefproject wordt geëvalueerd na zes maanden. Mogelijk krijgt het na een positieve evaluatie ook navolging in andere gebieden.