Zes fietsprojecten op lange baan

FINANCIËLE MIDDELEN KOMEN WELLICHT PAS BINNEN TWEE JAAR VRIJ

De Poperingseweg krijgt tussen Vlamertinge en Poperinge voorlopig geen gescheiden fietspad.
Foto Flamand De Poperingseweg krijgt tussen Vlamertinge en Poperinge voorlopig geen gescheiden fietspad.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft in onze regio zes fietsprojecten uit de jaarplanning geschrapt. De nodige financiële middelen zullen vermoedelijk pas binnen twee jaar vrijgemaakt worden.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) herschikte de werkingsmiddelen van het Agentschap Wegen en Verkeer, waardoor een reeks fietsprojecten uit de jaarplanning geschrapt werd. In onze regio zal de modernisering van de Ruuschaart- en Krommenelstraat in Voormezele, met nadruk op een nieuw fietspad en goed voor 100.000 euro, nog even moeten wachten. Maar ook de 146.000 euro voor de aanleg van een éénrichtingsfietspad langs de Poperingseweg tussen Vlamertinge en Poperinge wordt voorlopig van tafel gehaald. "De werken in het deel van de Poperingseweg tussen het centrum en Vlamertinge komen er voor alle duidelijkheid wél", zegt Iepers burgemeester Jan Durnez. "Daar wordt al volop onteigend waar nodig. Wat het verlengde richting Poperinge betreft: daar zijn de voorbereidingen nog niet zo ver gevorderd. Hetzelfde geldt voor de Ruuschaart- en Krommenelstraat. Als die fietsprojecten nu iets langer moeten wachten, dan is dat niet leuk, maar een groot probleem is het niet meteen. Het is vooral belangrijk dat de fietsprojecten tussen Elverdinge en Vlamertinge vlot verlopen en dat de voorbereidingen in de Poperingseweg tussen Ieper en Vlamertinge verder kunnen gaan."


Vleteren zou normaal nieuwe fietspaden krijgen langs de N8, goed voor 135.000 euro. Dat die werken uitgesteld werden, is gezien de onduidelijkheid rond de N8 - met het geschrapte tracé -misschien niet zo verwonderlijk. Al is de gemeente wel al heel lang vragende partij voor een beter en vooral veiliger fietspad langs de drukke gewestweg. In Poperinge moet de doortocht voor fietsers in Reningelst, waar nog geen budget voor vastgelegd werd, nog even wachten. En ook het fietspad tussen Poelkapelle en Westrozebeke, dat 175.000 euro zou kosten, komt er niet meteen.

Rioleringswerken

In de gemeente Heuvelland wil men samen met het Marktplein en de omliggende straten ook de Ieperstraat aanpakken, en er een veiliger fietspad aanleggen. "Aquafin wil de rioleringen in het centrum vernieuwen in onder meer de Wijtschatestraat, de Vierstraat, het Sint-Medardusplein en de Hospicestraat", legt burgemeester Marc Lewyllie uit. "Maar het Agentschap Wegen en Verkeer zou ook de Ieperstraat en Staanijzerstraat willen vernieuwen. Die werken zouden volgens de originele planning samen uitgevoerd moeten worden, maar de budgetten van het AWV voor de Ieperstraat werden opgeschoven van 2016 naar 2018. We hebben nog steeds contact met het kabinet van minister Weyts om een vroegere datum te verkrijgen. De rioleringswerken in het centrum gaan sowieso door, maar we willen die combineren met de Ieperstraat, zodat we de hinder kunnen beperken. Maar het zou ook goed zijn voor de aanpak van blauwwieren in de Zillebekevijver. Hoe sneller de rioleringen in Wijtschate aangepakt worden, hoe sneller de problemen daar opgelost kunnen worden. We hebben er goede hoop op dat er nog verschuivingen mogelijk zijn."