Westvleteren XII niet langer beste bier

AMERIKAANS BIER STOOT BELGISCHE FAVORIET VAN DE TROON

Na vier jaar aan de top staat het Westvleteren XII-bier niet meer bovenaan de lijst van beste bieren ter wereld, samengesteld door Ratebeer.com.
Foto Ronny Meyers Na vier jaar aan de top staat het Westvleteren XII-bier niet meer bovenaan de lijst van beste bieren ter wereld, samengesteld door Ratebeer.com.
Het Westvleteren XII-bier is niet langer het beste bier van de wereld. Na vier jaar wordt het bier op de lijst van beste bieren van de internationale bierwebsite RateBeer van de troon gestoten. Nieuwe winnaar is het Amerikaanse bier Toppling Goliath Kentucky Brunch.

De internationale biersite Ratebeer.com heeft naar jaarlijkse traditie weer haar lijst met beste bieren ter wereld bekendgemaakt. Na vier jaar aan de top wordt de Westvleteren XII van de troon gestoten als beste bier ter wereld. Al blijven ze het goed doen met een tweede plaats en een bijzonder hoge score van 4,4 op 5. Bovendien moet men er rekening mee houden dat de nieuwe winnaar slechts door 88 bezoekers werd gerecenseerd, terwijl dat voor Westvleteren door 3.257 mensen gebeurde. Het is ook niet de eerste keer dat de Westvleteren een plaatsje daalt. Meestal duurt dat niet langer dan één jaar, dus het bier is zeker nog niet afgeschreven.

Andere Belgische bieren

Naast de Westvleteren XII prijken er nog heel wat andere Belgische bieren in de lijst. Vooral de brouwerijen van de zuidelijke Westhoek zijn goed vertegenwoordigd. Zo staan ook de Abt 12 van Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou en de Westvleteren 8 van de Sint-Sixtusabdij in de lijst. De Struise Brouwers, een kleine brouwerij uit Oostvleteren, heeft maar liefst vier van haar bieren in de lijst: de Black Albert, de Pannepot, de Pannepot Reserva en de Pannepot Grand Reserva. "Dat is met één bier meer dan de vorige jaren", zegt Carlo Grootaerts van De Struise Brouwers. Hij geeft toe dat de nabijheid van de abdij van Westvleteren mee aan de basis ligt van hun succes. "Alle bierfans die ons land bezoeken, willen langsgaan bij de Sint-Sixtusabdij. Als ze toch op pad gaan, pikken ze ineens ook een bezoekje aan onze brouwerij mee. En blijkbaar valt ons bier ook bij hen in de smaak, want jaar na jaar staan we als kleine brouwerij toch opnieuw in de lijst."


Toch is het opmerkelijk hoe goed de nieuwe, opkomende Amerikaanse bieren het doen in de lijst. Ook de nieuwe nummer één, de Toppling Goliath Kentucky Brunch, is een Amerikaans bier. "De biercultuur in Amerika is helemaal anders dan hier bij ons. Bier is er veel specialer, deels omdat men het pas vanaf 21 jaar mag drinken. Mensen gaan dan echt op zoek naar speciale zaken en de brouwerijen zijn er aan een sterke opmars bezig", legt Grootaerts uit. "Er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe spelers op de markt gekomen, niet enkel in Amerika, maar ook in Italië, Scandinavië en zelfs in Azië."

Nieuwe evoluties

"Gelukkig blijft België bijzonder hoog aangeschreven bij de meeste bierkenners. Ze gebruiken de Belgische bieren zelfs als maatstaf om andere bieren aan te meten. Toch mogen we niet op onze lauweren rusten. We moeten attent blijven voor de nieuwe evoluties in de bierwereld."