Vier nieuwe roodstaartara's verblijven in De Zonnegloed

OPVANGCENTRUM BLIJFT VERBOUWEN EN UITBREIDEN

Karel Ackaert van De Zonnegloed bij de nieuwe stallen van de zebra's.
Michael Depestele Karel Ackaert van De Zonnegloed bij de nieuwe stallen van de zebra's.
Dierenopvangcentrum De Zonnegloed breidt alweer uit. Er zijn net vier roodstaartara's bij gekomen en er wordt ook druk gewerkt aan een verblijfplaats voor een poema en een luipaard. Verder werden de oude stallen van de zebra's afgebroken om er nieuwe winterstallen te plaatsen. "Gelukkig blijven er giften binnenstromen, want de nood blijft groot", vertelt Karel Ackaert, verantwoordelijke van De Zonnegloed.

Het aantal dieren en diersoorten blijft stijgen in dierenopvangcentrum De Zonnegloed. "Deze week mochten we vier roodstaartara's ontvangen", aldus Karel Ackaert, verantwoordelijke De Zonnegloed. "Ze verbleven in een ander opvangcentrum, maar daar was geen plaats meer voor hen, dus zijn ze hier beland. Dat brengt het totaal op 420 dieren of zo'n 116 verschillende diersoorten", vertelt Karel Ackaert, verantwoordelijke De Zonnegloed. De Zonnegloed opende zijn deuren in 1999. "Zes jaar geleden begonnen we met de opvang van verwaarloosde dieren. Wasberen waren de eerste dieren die we hier hebben opgevangen", blikt Karel terug. "We wisten helemaal niet waar we aan begonnen. We worden niet erkend als opvangcentrum omdat we een permanente oplossing bieden, dat is wel heel jammer."

De vier nieuwe roodstaartara's komen uit een ander opvangcentrum.
Michael Depestele De vier nieuwe roodstaartara's komen uit een ander opvangcentrum.

Donaties

Ackaert van De Zonnegloed heeft niet stilgezeten. "De nood is veel te groot voor de dieren. Voor hun welzijn blijven we bouwen en verbouwen aan de verblijven."


De oude stallen van de zebra's worden momenteel afgebroken. "Dit doen we om nieuwe winterstallen voor hen te maken. Ze zullen een betere stal krijgen. De Schotse hooglanders (een runderras, red.) krijgen de volledige overdekte uitloop waar de zebra's voordien zaten. De verbouwingen worden dus echt met een goede reden uitgevoerd", legt Karel uit. "Het is dankzij de donaties van de bezoekers dat we kunnen blijven dieren opvangen en onze ruimte aanpassen. We zien ook dat de giften stijgen, net als het aantal bezoekers. In vergelijking met vorig jaar krijgen we nu 20 procent à 25 procent meer giften. Daar zijn we heel dankbaar voor."

De steppezebra's hebben deze winter nieuwe stallen nodig.
Michael Depestele De steppezebra's hebben deze winter nieuwe stallen nodig.

Beren

Als alles meezit, zal De Zonnegloed binnenkort ook nog een poema en luipaard opvangen. "Wanneer hun verblijfplaats afgewerkt is, kunnen ze overgebracht worden naar hier . Enkele andere bouwwerken staan nog eerst op de agenda. Want er zijn ook nieuwe roofvogels op komst." Al geruime tijd is het opvangcentrum betrokken bij de redding van twee beren. "Beren Mimi en Uli zaten opgesloten in een veel te kleine kooi bij een restaurant in de stad Skhkodër in het noorden van Albanië. De dieren konden nauwelijks bewegen en zaten bovenop hun eigen uitwerpselen. Ze werden gelukkig al gered en verblijven in een tijdelijk opvangcentrum. Zowel in Albanië en België is de papiermolen aan de gang om de dieren naar hier te brengen. Ik gok dat we de beren binnen een drietal maanden zullen mogen verwelkomen, maar dat kan natuurlijk ook langer duren. We blijven geduldig wachten", besluit Karel.