Schadevergoeding voor landbouwers eindelijk in zicht

Erkenning Pinksterstorm binnen drie maanden in orde

Twee jaar na de zware Pinksterstorm is er eindelijk goed nieuws voor Vleteren. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat de gemeente binnen de drie maanden erkend zal worden als rampgebied. "We hebben nog geen geld in onze handen, maar dit is een stap in de goede richting", zegt landbouwer Marnick Mostaert.

Op 9 juni is het twee jaar geleden dat hagel- en regenbuien heel wat schade veroorzaakten bij land- en tuinbouwers in Vleteren. Ondertussen wacht de gemeente, net als Wingene, Lichtervelde, Knesselare, Kortemark, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas, nog steeds op een erkenning als rampgebied, en dus ook op eventuele schadevergoedingen. Nadat CD&V-parlementslid Nathalie Muylle aan de alarmbel trok, had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon goed nieuws voor vier van hen.


Ook Vleteren behoort tot de gelukkigen. "We hebben bericht gekregen dat we erkend zullen worden als rampgebied. We moesten nog wachten op de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad, maar dat zou ondertussen gebeurd zijn. We kunnen eindelijk verdere stappen ondernemen om de getroffen land- en tuinbouwers hun schadevergoeding te geven", zegt burgemeester Stephan Mourisse (LVP). "Het was niet rechtvaardig om niet erkend te worden, omdat er geen meetpunten waren in Vleteren. We hebben via verschillende kaarten en bewijsmateriaal kunnen aantonen dat Vleteren wel degelijk recht heeft op die erkenning."

83 landbouwers

Nog 83 land- en tuinbouwers in Vleteren wachten op een schadevergoeding. Het gaat om bedragen van 10.000 euro tot 60.000 euro. Dat geld hebben ze echter nog niet meteen op hun bankrekening staan. "Nu de publicatie van het Koninklijk Besluit achter de rug is, hoop ik dat er eindelijk schot in de zaak komt. Maar het zou kunnen dat ze, te midden van de vele besparingen, weinig geld voorhanden hebben om de schadevergoedingen uit te keren", aldus burgemeester Mourisse.


Ook landbouwer Marnick Mostaert uit Woesten wacht nog op een vergoeding.

"Tarwe beschadigd"

"In vergelijking met andere boeren viel mijn schade nog mee. Mijn aardappelen en tarwe werden beschadigd en ook de maïs heeft afgezien tijdens de storm. In totaal heb ik voor 10.000 euro schade geleden", zegt Marnick. Toch heeft hij begrip voor het lange wachten.


"Het is spijtig dat het zo lang geduurd heeft om de erkenning als rampgebied te krijgen. Toch snap ik dat zulke zaken niet evident zijn en tijd in beslag nemen. De beslissing wordt genomen door de overheid en daar heeft de gemeente weinig vat op. Hopelijk zullen de nieuwe meetpunten gelijkaardige toestanden voorkomen in de toekomst. Ik neem de gemeente alvast niets kwalijk", besluit Marnick.